Bush ber om strengere atomregler

Foto: (Reuters)

President George W. Bush ber det internasjonale samfunnet om å innføre strengere regler mot spredning av kjernefysisk ekspertise og teknologi.

– Amerika og hele den siviliserte verden vil stå overfor denne trusselen i mange tiår. Vi må konfrontere faren med åpne øyne og ubøyelig vilje, sa Bush i en tale på Det nasjonale forsvarsuniversitetet i Washington onsdag.

I talen som ble sendt direkte på TV, advarte han mot utsiktene til at terrorister skaffer seg atomvåpen på den internasjonale svartebørsen.

For å illustrere sitt poeng trakk han fram den pakistanske vitenskapsmannen Abdul Qadeer Khan som har innrømmet at han ledet et internasjonalt nettverk som solgte kjernefysisk utstyr.

Bush viste til atomprogrammene til land som Iran og Nord-Korea, og roste Libya for å ha tilbudt seg å droppe sitt program for atomvåpen.

Han la fram en rekke forslag for å hindre at terrorgrupper får tak i atomvåpen, blant annet en opprustning av Det internasjonale atomenergibyrået IAEA og å nekte land som Iran å sitte i IAEAs styre.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.