*Nettavisen* Nyheter.

Bush får atom-penger

Foto: (EPA)

Kongressen i USA har bevilget penger til å forske på utvikling av en ny generasjon atomvåpen som kan gå under jorda, såkalte bunker-busters .

19.11.03 18:44

Med overveldende flertall stemte Representantenes hus natt til onsdag for å bevilge rundt 51 millioner kroner til forskning på en ny generasjon atomvåpen som kan trenge ned i jorda og ramme underjordiske armerte anlegg. Senatet har også godtatt planen, og vedtaket går nå til president Bush for signering, melder NTB.

- Farlig signal
Bush fikk verken så mange penger han hadde bedt om eller så frie tøyler han ønsket, men vedtaket opprører en rekke forsvarseksperter og nedrustningsforkjempere, som ser et halvt århundre med nedrustningsforhandlinger forvitre.

–Kongressen og Bush begår en stor feil ved å åpne døra for en ny bølge med konkurranse på atomvåpenfronten, sier Daryl Kimball, direktør i USAs Nedrustningsforening.

–Dette er å sende ut et farlig signal og vil ikke tjene USAs forsøk på å hindre andre nasjoner i å utvikle atomvåpen, tror hun.

Lang vei å gå
Det er Bush-administrasjonens jakt på underjordiske lagre med atomvåpen, biologiske eller kjemiske våpen som har satt fart på planene. Amerikanske forskere ser nå på muligheten for å videreutvikle to eksisterende stridshoder, B61 og B83, opplyser kilder i regjeringen.

Forskerne håper disse stridshodene kan konverteres til såkalte bunker-busters. Oppgaven blir å utvikle våpen som kan trenge gjennom flere lag jord, stein, stål og betong før de eksploderer ved sine underjordiske mål.

Mini-atomvåpen
De 51 millionene Bush har fått til rådighet er halvparten så mye som han ba om. I tillegg er det øremerket 41 millioner til utvikling av såkalte mini-atomvåpen, som ekspertene mener vil være nyttige i presisjonsangrep. Dette er bomber på mindre enn 5.000 tonn TNT. En bombe på 1.000 tonn som eksploderer 10-20 meter under jorda vil lage et krater på størrelse med Ground Zero i New York, sier senator Diane Feinstein til avisa Toronto Star.

Forsvarseksperter mener slike atomvåpen har mer "troverdighet" på slagmarken enn de mer konvensjonelle, kraftige atombombene. Etter 11. september er det bred enighet om at USA må ta alle nødvendige midler i bruk for å bekjempe terrortrusselen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.