RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush får kritikk for ikke å beklage overgrep

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
President George W. Bush beklaget ikke selv overgrepene mot irakiske fanger da han onsdag ga intervjuer til arabiske fjernsynsstasjoner. Nå får han kritikk.

Under intervjuene med Al-Arabiya og Alhurra tok Bush klar avstand fra det han kalte avskyelige overgrep, men kom ikke med noen unnskyldning verken til ofrene eller det irakiske folk.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og en talsmann for Bush måtte senere presisere at presidenten beklaget de amerikanske soldatenes fangemishandling.

- Lei seg
- Presidenten beklager dypt det som er skjedd, og den smerte dette har forårsaket. Presidenten er svært lei seg for dette, sa talsmannen Scott McClellan.

På spørsmål om hvorfor ikke presidenten selv hadde benyttet anledningen til å si dette, svarte McClellan:

- Jeg sier det for ham nå, og Condi Rice sa det i går.

Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ble intervjuet av Al-Arabia tirsdag, og nølte da ikke med å beklage overgrepene.

- Vi beklager på det sterkeste alle overgrepene mot irakiske fanger og føler med deres familier. Noe slikt skal bare ikke skje, sa Rice i intervjuet.

Kerry-kritikk
Blant dem som mener Bush selv burde ha benyttet anledningen til å beklage amerikanske soldaters overgrep mot irakiske fanger, er demokratenes presidentkandidat John Kerry.

- USAs president må gi verden en forklaring, og må ta det nødvendige ansvar. Og om dette innebærer å beklage disse soldatenes oppførsel og det som er skjedd, så bør han gjøre dette, sier Kerry.

- Dette grusomme misbruket av irakiske fanger som verden nå har fått se, er absolutt uakseptabelt og utilgivelig, sier Kerry som mener Bush-administrasjonen har reagert "seint og utilstrekkelig" på bildene av fangemishandling som ble kjent i forrige uke.

Avisen Washington Post presenterte torsdag nye bilder av overgrep fra Abu Ghraib-fengslet i Bagdad. Blant bildene er en naken iraker lenket til en seng med håndjern og en dametruse tredd over hodet.

(NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere