Bush får pepper fra sine egne

Foto: (AP/Scanpix)

Flere republikanere i Senatet kritiserer George W. Bush' håndtering av Irak-krigen og hevder presidenten ikke gjør jobben sin.

20.09.04 09:37

- Sannheten er at vi har alvorlige problemer i Irak og jeg tror vi må vurdere en politisk justering, sa senator Chuck Hagel til CBS søndag.

Han får støtte fra senator John McCain som blant annet kritiserer Bush-administrasjonen for å ha lukket øynene for plyndringen som fant sted etter invasjonen.

- Vi har gjort alvorlige feil, sa McCain til Fox News søndag.

CIA-rapport
Bakgrunnen for kritikken er blant annet den hemmeligstemplede CIA-rapporten som ble kjent torsdag, der den amerikanske etterretningsorganisasjonen tegner et dystert bilde av utviklingen i Irak og advarer mot full borgerkrig i landet.

Demokratenes presidentkandidat John Kerry anklaget på bakgrunn av rapporten Bush for å skjule kaoset i Irak for det amerikanske folk, og for å leve i sin egen fantasiverden.

– Inkompetent
Republikaneren Richard Lugar, som også er formann i utenrikskomiteen i Senatet, kritiserer samtidig Bush for ikke å gjøre jobben sin, ved at bare 1 milliard av de 18,4 milliarder dollarene som er bevilget av Kongressen er brukt til nå.

- Dette er inkompetanse i administrasjonen, sa Lugar til ABC.

– Må tåle flere tap
Både McCain og hans republikanske kollega John Kyl mener de amerikanske styrkene i Irak gjør for lite for å bekjempe den væpnede motstanden.

- Vi må ta ifra dem tilfluktsstedene. Tragisk nok må vi tåle noen flere tap. Verken flyangrep eller artilleri er nok, det må støvler til på bakken, mener McCain.

Senatoren har tidligere tatt til orde for å sende ytterligere 90.000 amerikanske soldater til Irak, og får støtte fra Kyl.

- Det var ingen god beslutning å la irakerne få bestemme at vi ikke skulle rykke inn i disse tilfluktsstedene. Nå må vi rette opp dette ved å sette inn marinesoldatene våre og divisjoner fra hæren, sier Kyl til CBS.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.