*Nettavisen* Nyheter.

Bush forsvarer sin økonomiske politikk

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)

USAs børser stupte på nyheten om rekordstort handelsunderskudd. Men president George W. Bush lar seg ikke bekymre, han mener økonomien er på rett vei.

11.03.04 06:40

USAs børser stupte da det onsdag kom melding om at handelsunderskuddet i januar nådde historiske høyder.

Ifølge tallene var underskuddet i årets første måned på drøyt 300 milliarder kroner, en økning på 0,9 prosent i forhold til desember.

For hele 2003 ble handelsunderskuddet målt til 3.430 milliarder kroner, også det rekord.

Presidenten brukte dagen i Ohio til å forsvare sin økonomiske politikk.

– Vi har møtt utfordring etter utfordring de siste tre årene, og vi er kommet over alle. Inflasjonen er lav, renta er lav, industrien er på vei opp, aldri har så mange eid egen bolig, sa Bush og la til at hans skattekutt "har holdt nedgangen på begynnelsen av tiåret på det laveste i moderne historie".

Ohio betegnes som en svært viktig delstat på vippen i valget til høsten. Her finnes mange industriarbeidsplasser, og de økonomiske spørsmålene vil være blant de viktigste i valgkampen.

Spørsmålet er om slik valgretorikk går hjem hos arbeiderne. Ikke bare her, men over hele landet opptar spørsmålet om arbeidsplasser velgerne. 2,8 millioner arbeidsplasser er gått tapt siden Bush tok over roret.

Bare Ohio har tapt et sted mellom 160.000 og 250.000 industriarbeidsplasser, og arbeidsledigheten er på 6,2 prosent, godt over landsgjennomsnittet på 5,6 prosent.

Amerikanske medier ynder å fremheve at ingen republikansk president har vunnet valget uten å ha sikret seg seieren i Ohio. Bush vant Ohio med svært knapp margin i 2000, og tar ingen sjanser denne gangen. Han har allerede besøkt staten 15 ganger.

Tap av arbeidsplasser er et av demokratenes kjæreste kort i valgkampen. De hevder regjeringens politikk fører til at arbeidsplasser flyttes til utlandet.

– Bush tror at å eksportere arbeidsplasser løser vårt lands økonomiske problemer. Jeg tror heller på å skape arbeidsplasser her i Amerika og så eksportere varene, sa demokratenes presidentkandidat John Kerry.

– Hvis bare regjeringen kunne ha fjernet skattefordelene de har gitt bedrifter som flytter arbeidsplasser ut av landet, ville mange problemer vært løst, stemte Kerrys økonomiske rådgiver Robert Reich i.

Bush svarte på tiltalen, uten å nevne senator Kerry ved navn, i sin tale i Ohio.

– Den gamle politikken med å drive økonomisk isolasjonisme er oppskriften på økonomisk katastrofe, sa han.

Kerry har sagt at han som president vil ta både Den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA og andre handelsavtaler opp til vurdering, til tross for at han i sin tid stemte for disse avtalene.

– De forklarer oss ikke hvordan de mener det vil hjelpe folk som jobber i eksportbedrifter eller for utenlandske selskaper å stenge markeder i utlandet, sa Bush.

Han har imidlertid ikke bare tapte arbeidsplasser å forsvare. Mens regjeringen har bedyret at det skal skapes 300.000 jobber hver måned i 2004, kom tallet for januar bare opp i 21.000.

Bush forklarer de skuffende tallene med at økonomien er på vei inn i en ny æra med høy produktivitet og åpne markeder.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.