RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Bush gir etter

Sist oppdatert:
President George W. Bush vil oppheve beskyttelsestiltakene mot importert stål. En handelskrig med EU og andre land vil koste Bush dyrt politisk.

Det er ventet at den amerikanske presidenten kommer med kunngjøringen denne uka, kanskje allerede mandag. Høyst sannsynlig venter han til etter sitt planlagte besøk til Pittsburgh i stålstaten Pennsylvania, der vedtaket vil kunne skape frustrasjon og sinne, skriver NTB.

Kilder både i administrasjonen og i stålindustrien bekrefter opplysningen. Representanter for industrien som har forhandlet med Bushs økonomiske rådgivere de siste dagene, sier presidenten vil unngå straffetiltakene som de viktige handelspartnerne EU-landene, Japan, Kina og Sør-Korea vil innføre hvis ikke USA retter seg etter vedtaket i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utsatt frist
WTO fastslo i november at den treårige beskyttelsestollen og andre beskyttelsestiltak som Bush innførte på utenlandske stålprodukter i mars 2002, er i strid med WTOs regelverk.

USA har fått utsatt den formelle stadfestingen av WTO-vedtaket til 10. desember. Fem dager etter denne datoen vil USAs handelspartnere innføre straffetiltak.

Også Norge innfører 30 prosent ekstratoll på varer innenfor kategoriene jern- og stålprodukter og dessuten på klær, vin, epler og sports- og jaktvåpen fra 15. desember hvis ikke Bush har gitt seg.

Dyrt politisk
Det er særlig EUs utspekulerte sanksjonstrusler som har fått Bushs rådgivere til å anbefale presidenten å oppheve beskyttelsestollen. EU truet med å innføre ekstratoll på blant annet fruktjuice, Harley-Davidson motorsykler og bomullsklær - varer som produseres i amerikanske stater der det går mot et jevnt oppgjør mellom demokrater og republikanere i presidentvalget neste år. Tollen vil ramme produkter for til sammen 15 milliarder kroner.

Analytikere tror ikke at den amerikanske stålindustrien vil rammes så hardt av at tollen oppheves. Markedet har forandret seg siden tollen ble innført i 2002. En svak dollar, treg etterspørsel og økte fraktkostnader har gjort importert stål mindre attraktivt på det amerikanske markedet.

Regjeringen vil dessuten nødig foreta seg noe som kan forstyrre oppgangen i amerikansk økonomi, og en handelskrig vil kunne uroe investorene.

Plan B
Representanter for den amerikanske stålindustrien sier til avisa Wall Street Journal at Bush vil oppheve toll på importert stål, men at han vil forbeholde seg retten til å gjeninnføre visse tiltak hvis USA opplever at markedet oversvømmes av billige, utenlandske stålprodukter.

Det er også ventet at Bush vil sette ekstra krefter inn for å overtale andre land til å stanse overproduksjon av stålprodukter samt til å stanse sine subsidieringsordninger. Det har pågått internasjonale forhandlinger om disse spørsmålene lenge uten at man er kommet særlig langt, skriver WSJ.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere