Gå til sidens hovedinnhold

Bush holder på Libya-sanksjoner

President George W. Bush fornyet mandag USAs økonomiske straffetiltak mot Libya, til tross for at dette kan stikke kjepper i hjulene for erstatningsutbetaling etter Lockerbie-styrten.

Like før jul kunngjorde den libyske regjeringen at landet vil oppgi forsøket på å utvikle kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen. Den libyske kunngjøringen kom etter måneder med hemmelige samtaler med britiske og amerikanske tjenestemenn.

Bush-ros
Bush roste mandag Libyas overraskende kunngjøring 19. desember om at de oppgir forsøkene på å skaffe seg ulovlige våpen. Han sa at Libya har tatt positive skritt den siste tiden, men at krisen mellom de to landene ennå ikke er løst. Han sa videre at Libya må følge opp sine løfter med "konkrete handlinger".

Det ble i uttalelsen ikke spesifisert noen varighet for sanksjonene.

«Etter hvert som Libya tar håndgripelige tiltak (i forhold til ulovlige våpen), vil USA i gjengjeld ta gjensidige håndgripelige tiltak for å anerkjenne Libyas prosess», het det i uttalelsen fra Bush.

Det var på forhånd ventet at presidenten kom til å beholde straffetiltakene mot Libya. Det står imidlertid en rekke amerikanske oljeselskaper klar til å gjenoppta virksomheten i Libya dersom USA hever sanksjonene.

IAEA-ros
Sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, besøkte i slutten av desember Libya, og roste da landet for godt samarbeid og åpenhet om sitt atomvåpenprogram.

Libya har også lovet å underskrive tilleggsprotokollen til ikkespredningsavtalen for atomvåpen, som gir IAEA lov til å gjennomføre inspeksjoner uten forhåndsvarsel, ifølge ElBaradei.

USA innførte økonomiske og politiske sanksjoner mot Libya i 1986.

I september hevet FN sine sanksjoner mot Libya. Sanksjonene ble hevet fordi Libya gikk med på å utbetale 2,7 milliarder dollar i erstatninger til de etterlatte etter de 270 menneskene som ble drept da et Pan Am-fly ble sprengt over Lockerbie i Skottland i 1988.

Mindre erstatning
I forrige uke sa Libyas statsminister at USA burde heve sanksjonene mot landet innen 12. mai. Hvis ikke det skjer, kommer ikke Libya til å betale mer erstatning til Lockerbie-ofrene.

6 av de 10 millioner dollarene hver familie skal få, er betinget av at USA opphever sanksjonene mot Libya.

- Selvsagt vil det være bra for de etterlatte hvis sanksjonene blir opphevet. Men denne avgjørelsen overlater vi til amerikanerne, sa den libyske statsministeren Shukri Ghanim til avisa The New York Times.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året