RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix/AFP)

Bush ikke bitter på Chirac

President George W. Bush sier at han ikke er bitter på Frankrikes president Jacques Chirac etter deres uenighet om Irak-krigen.

- Personlig er jeg ikke bitter. Jeg vet vi har hatt forskjellige meninger, og vi har sett svært ulikt på Irak. Men nå er det på tide å sette uenighetene til side og bevege oss fremover på områder der vi kan samarbeide, sier Bush før hans Frankrike-besøk, melder Reuters.

Temaene Bush vil ta opp på sin Europa-turne er bedring av samarbeide mellom Atlanterhavslandene, og hvordan de sammen kan løse problemene knyttet til oppbygging av Irak, problemene i Iran og Syria, samt fredsprosessen i Midtøsten.

I en rekke intervjuer med europeiske medier har Bush ikke unnveket spørsmål rundt ulikhetene mellom USA og Europa. Han er uenig i at et samlet Europa skal være en motpol til USA, slik europeiske ledere har hevdet.

- Noen sier ”Vi må ha et samlet Europa for å skape ballanse i forhold til USA”. Hvorfor, når vi i bunn og grunn deler de samme verdiene og målene? Hvorfor kan vi ikke sammen bevege oss framover for å nå disse målene?

Bush er uenig med Tysklands Gerhard Schröder som har tatt til orde for å revurdere NATOs stilling etter den kalde krigen.

- Jeg tror NATO er svært viktig. Det er avgjørende for vårt forhold at NATO forblir sterkt

Bush vil også møte Russlands Vladimir Putin i Bratislava i Slovakia torsdag. Der vil han ta opp spørsmål rundt tilbakefall i demokratiseringsprosessen og sentralisering av makt i landet. Bush sier at hans gode forhold til den russiske presidenten vil gi ham en mulighet til å spørre på hvilket grunnlag han har tatt noen av sine beslutninger den siste tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere