RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush isolert i FN

(AP)
Sist oppdatert:
USA og president George W. Bush blir stadig mer isolert på den globale scenen. I FN tirsdag fikk Bush kritikk fra alle hold.

I sin tale under åpningen av FNs generalforsamling tirsdag, oppfordret Bush verden til å glemme tidligere uenigheter, og hjelpe hverandre med å bygge opp igjen Irak. Han fikk høflig applaus av de 191 landene i FN, men hans skarpeste kritikere fikk en langt varmere velkomst.

Allerede i åpningstalen gikk FNs generalsekretær Kofi Annan hardt ut mot unilateralisme og forkjøpskrig, uten at han nevnte USA spesifikt. Likevel var få i tvil om hva han siktet til.

Kan føre til anarki
Frankrikes president Jacques Chirac sa i sin tale at den USA-ledede krigen i Irak var årsaken til en av de verste krisene i FNs historie, og sa rett ut at Bushs egenrådige politikk kan føre til anarki.

- Ingen kan handle alene i alles navn, og ingen kan akseptere anarkiet i et samfunn uten regler, sa Chirac.

- Krigen, startet uten godkjennelse av Sikkerhetsrådet, rystet det multilaterale systemet. FN har nettopp vært gjennom en av de alvorligste krisene i historien, sa Chirac videre.

Bred kritikk
Så godt som alle innleggene tirsdag kritiserte USA, og krigføringen i Irak. Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva sa at «En krig kan kanskje vinnes på egenhånd, men fred – varig fred – kan bare bli sikret med støtte fra alle».

Bush fikk ikke kritikk bare for krigføringen i Irak, men også for at prosessen med å overføre makt til irakerne går for tregt. Både Chirac og Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder argumenterte for en overføring av makten i løpet av noen måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere