500 - Internal Server Error

[]
Gå til sidens hovedinnhold

Bush krever globalt terrorsvar

USAs president George W. Bush sa onsdag at terrorister kjemper en global kampanje av frykt, og ønsker et globalt svar.

Under sin tale i Whitehall i London satte Bush onsdag ikke uventet fokuset på terrorisme. Han ramset opp terroraksjoner som har rammet hele verden de siste årene, for å forklare at terroren er ikke noe som bare angår USA.

- Bali, Jakarta, Riyadh, Mumbasa, Mumbai, Jerusalem, Najaf, Bagdad. De er en del av en global kampanje som terroristene driver for å skremme og avskrekke dem som står i mot dem. Den globale trusselen trenger et globalt svar. Det holder ikke med resolusjoner. Vi må ha handling, sa Bush i sin hovedtale under tredagersbesøket i London.

- Den største trusselen i vår tidsalder er kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen i hendene på terrorister og diktatorer som støtter dem. Vi vil møte denne trusselen med åpne øyne og vi vil bekjempe dem, sa Bush videre.

Forsvarte Irak-krigen
Som ventet benyttet Bush også anledningen til å forsvare krigen i Irak, og viste til de store demonstrasjonene som er planlagt i London under hans besøk i Storbritannia.

- Jeg har kommet til en by der folk bruker ytringsfriheten entusiastisk. Slik har vi det hjemme. Nå har de fått det slik i Bagdad også, slo Bush fast.

- Folket har gitt oss i oppgave å forsvare dem og den oppgaven forlanger av og til voldelig bruk av tvang mot voldelige menn. I noen tilfeller er bastant bruk av makt alt som beskytter os fra en kaotisk verden styrt av makt, sa Bush.

Bush sa videre at han har tiltro til internasjonale institusjoner som FN, som omgikk for å gå til krig i Irak, men at FNs troverdighet og levedyktighet avhenger av viljen til å holde ord og til å handle når det er nødvendig.

Spøkte
Før han kom inn på de alvorlige temaene spøkte Bush med både det ene og det andre.

- Den siste kjente amerikaneren som besøkte London bodde i et glassbur over Themsen. Noen ville nok likt å se meg i det samme buret, sa Bush med henvisning til magikeren David Blaines stunt.

- Jeg takker Dronningen for at jeg fikk bo hos henne i Buckingham Palace.

- Den siste amerikanske presidenten som bodde i Buckingham Palace var Woodrow Wilson i 1918. Han kom til Europa og la fram sine 14 punkter for fred. Den franske statsministeren var skeptisk, selv Gud hadde jo bare ti bud¿ Det lyder kjent, sa Bush og høstet latterbrøl fra den fornemme forsamlingen.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley