Gå til sidens hovedinnhold

Bush kryper til FN

USA har innsett at de ikke lenger klarer å holde kontroll på Irak helt alene, og forbereder et nytt resolusjonsforslag i FN.

USA trenger både mer penger og flere soldater i Irak. For å få med FN på laget i Irak, tilbyr USA trolig en utvidet rolle til organisasjonen i bytte mot penger og soldater fra andre medlemsland.

USAs utenriksminister Colin Powell bekreftet på en pressekonferanse i Washington onsdag at USA skal legge fram et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd som vil utvide FNs mandat i Irak.

Utkastet inneholder et politisk tidsskjema og en plan for en flernasjonal styrke i Irak.

Vil beholde kontrollen selv

Flere kongressrepresentanter mener det er spørsmålet om hvor mye makt andre land som bidrar med penger og militær støtte i Irak skal få som vil bli vanskeligst å løse.

Ledende republikanere mener USA må beholde kontrollen selv.

Men Russland og Frankrike som begge har vetorett i Sikkerhetsrådet, har stadig sagt at de ikke kommer til å støtte et forslag som gir USA fortsatt full politisk og militær kontroll i Irak, skriver New York Times.

Må gi FN makt

Det synes temmelig klart at Bush må være villig til å gi FN mer politisk makt om han skal lykkes med å få de mange krigsskeptiske landene til å vedta en ny resolusjon.

I forslaget til ny FN-resolusjon ber USA FN godkjenne en flernasjonal styrke for Irak under felles kommando. Styrken skal bidra til "å opprettholde sikkerhet og stabilitet" i Irak.

Det tas også til orde for at det USA-oppnevnte styringsrådet i Irak sammen med FN og okkupasjonsmakten skal utarbeide en timeplan for utarbeidelsen av en ny grunnlov for Irak, og for når det skal holdes frie demokratiske valg i landet.

Det er ventet at forslaget formelt vil bli presentert for hele Sikkerhetsrådet fredag, skriver NTB-AFP.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene