*Nettavisen* Nyheter.

Bush lover å være snill

USAs president George W. Bush håper å sjarmere Sør-Amerika i senk når han innleder sin rundreise torsdag.

08.03.07 11:10

Målet med reisen er å styrke båndene med viktige allierte i regionen. Men mange av landene i Sør-Amerika har de siste årene tatt et skritt til venstre og i større grad tatt avstand fra USAs politikk på mange områder.

Aller lengst har Venezuelas populistiske president Hugo Chavez gått, men han får heller ikke besøk fra sin kollega i nord.

«Målet med besøket er å vise at vi er venner og at USA har en veldig solid politikk for å bedre andres liv»

George W. Bush

- Gode venner
Bush har imidlertid varslet at han kommer sørover med sitt beste smil og gode intensjoner i bagasjen, og har uttalt at målet med besøket er å vise at USA bryr seg om sine naboland.

- Målet med besøket er å vise at vi er venner og at USA har en veldig solid politikk for å bedre andres liv, sa Bush i et intervju med den colombianske tv-kanalen RCN.

Torsdag ankommer presidenten Brasil og i morgen skal han møte president Lula Inacio da Silva.

Senere samme dag reiser han videre til Uruguay for å møte sin kollega Tabare Vazquez.

Lørdag kommer han til Colombia for samtaler med president Alvaro Uribe, en av de mest USA-lojale statslederne i Latin-Amerika.

- Turen er min sjanse til å fortelle folk i Colombia, Uryguay, Brasil, Guatemala og Mexico at USA bryr seg om folks levekår, sa han i intervjuet.

Lover støtte
Turen avsluttes 14. mars etter besøk i Guatemala og Mexico.

Bush-administrasjonen opplyser at USA gav 1,6 milliarder dollar til Latin-Amerika i fjor. Tidligere i uken sa Bush at USA også planlegger å gi 385 millioner dollar til boligprosjekter i regionen. USA kommer også til å sende et sykehus-skip fra den amerikanske marinen til Latin-Amerika og Det karibiske hav i juni. 85.000 pasienter skal få behandling her.

Han avviser at han forsøker å ta opp kampen mot Hugo Chavez, som i september kalte Bush for djevelen selv fra talerstolen i FNs hovedforsamling. Venezuela har også gitt dårligere stilte naboland millioner av dollar i støtte de siste årene.

Til tv-kanalen RCN sier Bush at latin-amerikanerne er frie til å stemme frem de politikerne de ønsker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.