*Nettavisen* Nyheter.

Bush lukket øynene for tortur

President George W. Bush lot CIA få frie tøyler til å sende terrormistenkte til land der fangene senere ble torturert.

06.03.05 14:22

Et dokument som George W. Bush undertegnet like etter terroraksjonene 11. september 2001 ga CIA myndighet til å sende terrormistenkte fanger til hemmelige fengsler utenfor USA uten å be om godkjenning i hvert enkelt tilfelle. Det bekrefter en høytstående anonym tjenestemann i Bush-administrasjonen ifølge New York Times. Bush-administrasjonen har så langt nektet å bekrefte at det hemmelige programmet for fengsling av fanger eksisterer.

Til sammen har mellom 100 og 150 personer blitt sendt til land som Egypt, Syria, Jordan, Saudi-Arabia, og Pakistan. Menneskerettighetsorganisasjoner har flere ganger hevdet at disse landene torturerer fanger rutinemessig. Flere av fangene som ble tatt av amerikanerne og senere løslatt hevder de ble torturert under fengslingene.

Den syrisk-fødte kanadieren Maher Arar ble arrestert på Kennedy-flyplassen i New York to uker etter terrorangrepene og senere sendt til Syria. I løpet av ett års fangeskap ble han slått flere ganger. Senere ble han løslatt uten å ha blitt siktet for noe kriminelt.

En tysk statsborger født i Libanon, Khaled el-Masri, ble arrestert på grensen mellom Serbia og Makedonia i desember 2003 og fløyte til Afghanistan. Her ble han slått og dopet ned, før han ble løslatt etter fem måneder.

Mamdouh Habib, som er australsk statsborger og født i Egypt, ble tatt i Pakistan høsten 2001. etter arrestasjonen ble han flyttet til Egypt, Afghanistan og Guantanamo-leiren på Cuba. i løpet av 40 måneders fangenskap ble han slått, ydmyket og utsatt for elektriske støt.

Tjenestemannen som New York Times siterer hevder CIA gjør alt for å sikre at fanger i utenlandske fengsler ikke blir torturert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.