RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush og Blair hyller valggjennomføring

Sist oppdatert:
Flere av de mektigste lederne i verden hyller gjennomføringen av det første frie valget i Irak på mer enn 50 år.

USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair - lederne av de to nasjonene som har ledet invasjonen i Irak - mener valget i Irak har vært en suksess. Og FNs generalsekretær Kofi Annan sier at valggjennomføringen bør oppmuntre irakerne til å ta kontroll over deres egen fremtid.

Åtte millioner stemmer
Valgoppslutningen i Irak var høyere enn forventet. Minst åtte millioner irakere skal ha brukt stemmeretten sin i går. Det utgjør en valgoppslutning på over 60 prosent. Etter det offisielle kilder i Irak opplyser, kommer de første foreløpige valgresultatene i løpet av seks dager, mens det endelige valgresultatet ikke er klart før om 10 dager, melder BBC.

Utenlandske journalister melder om at det er en merkbar forskjell i valgdeltakelse. Høy deltakelse i områder med shia-muslimer og kurdere, mens valgdeltakelsen er lav i sunni-muslimske områder. I løpet av valgdagen ble det meldt om flere selvmordsaksjoner - noe som førte til at minst 44 mennesker mistet livet. Rett før stemmelokalene stengte, styrtet et britisk transportfly nord for Bagdad. Minst ni britiske soldater døde i styrten.

- HIstorisk begivenhet
President George W. Bush gratulerte det irakiske folket med det han kalte "en stor og historisk begivenhet" .

- Det er det irakiske folket som har gjort dette valget til en ubetinget suksess. De har demonstrert mot og styrke som er selve grunnlaget for selvstyre, sa Bush i en TV-tale søndag kveld.

Frankrikes president Jacques Chirac beskrev valget i Irak som en stor seier for det internasjonale samfunnet, mens Tysklands kansler Gerhard Schroeder sa at den høye valgoppslutningen viser at irakerne ønsker å ta kontroll over deres egen fremtid.

FNs generalsekretær Kofi Annan trakk frem motet til det irakiske folket og mente de benyttet stemmeretten gjorde en stor innsats for landets fremtid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere