RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush og Kerry i dødt løp

Sist oppdatert:
De amerikanske presidentkandidatene ligger side om side etter at valgdebattene er unnagjort. 16 dager før valget er det tilnærmet dødt løp mellom Bush og Kerry.

Lite skiller de to kandidatene drøye to uker før valget, viser en fersk meningsmåling i magasinet Newsweek

48 prosent av amerikanerne sier de vil stemme på George W. Bush, mens 46 prosent ønsker presidentskifte og foretrekker John Kerry.

Den uavhengige kandidaten Ralph Nader får 1 prosent oppslutning.

64 prosent av alle registrerte velgere så den siste av de tre valgdebattene mellom presidentkandidatene. Blant disse kårer 44 prosent Kerry til vinner av debatten, mens 36 prosent mener Bush var best.

Terror og krig
16 prosent mente debatten endte uavgjort. Mer enn en tredjedel av de spurte sier at debattene vil påvirket deres stemme i moderat eller høy grad.

Terrorisme og krigen i Irak står fortsatt på toppen av listen over tema som velgerne mener vil avgjøre hvem de vil stemme på. I begge disse rankes Bush som den sterkeste, mens Kerry foretrekkes innen sentrale innenrikspolitiske tema som økonomi og helse.

Kvinner heier på Bush
Flest kvinner foretrekker Bush. Mens 49 prosent av de kvinnelige velgerne vil stemme på den sittende presidenten, sier 43 prosent at de vil stemme på Kerry.

Kerry har imidlertid flertall blant de mannlige velgerne. 50 prosent støtter den demokratiske kandidaten, mens 46 prosent ønsker at Bush fortsetter som president

Deltakelse kan avgjøre
Tall basert på «sannsynlige velgere», og ikke alle registrerte velgere, gir Bush en liten ledelse. Her får tospannet Bush-Cheney 50 prosent av velgerne, mens Kerry-Edwards får 44 prosent. Også her får Nader 1 prosent.

Disse tallene indikerer at valgdeltakelsen kan bli avgjørende for hvem som havner i presidentstolen etter valget. Blant dem som skal stemme for første gang, leder Kerry med 57 prosent oppslutning foran Bushs 36 prosent.

Andelen velgere som ennå ikke har bestemt seg er fortsatt stor nok til å avgjøre valget. 11 prosent av velgerne har fortsatt ikke bestemt seg, og denne gruppen er dermed fortsatt stor nok til å avgjøre valget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere