*Nettavisen* Nyheter.

Bush og Kerry trapper opp ordkrigen

Foto: (Reuters/Scanpix)

Ordkrigen mellom president George W. Bush og utfordrer John Kerry intensiveres samtidig med at Bush lørdag innviet et krigsmonument i Washington.

29.05.04 17:56

Bush minnet under sin ukentlige radiotale om hvordan de allierte ofret seg i kampen mot Adolf Hitler under den annen verdenskrig. Han lovet også at amerikanerne vil fullføre oppdraget i Irak, melder NTB-Reuters.

- Vårt oppdrag fortsetter, og vi vil holde kursen til vi har seiret, sa Bush.

John Kerry støttet invasjonen av Irak, men har gjentatte ganger kritisert Bush for ikke å ha noen strategi for hva som skulle skje i landet etter krigen.

Hitler og Saddam
Den amerikanske presidenten brukte samme vokabular for å beskrive krigen mot Hitler og den mot Saddam Hussein, og han gjentok at både krigen mot terror og invasjonen av Irak er ledd i kampen for å forsvare frihet.

USAs fiender i Irak «ønsker å tvinge frie nasjoner til å trekke seg tilbake til isolasjon og frykt, men vi vil likevel være standhaftige og beseire denne fienden», fastholdt Bush.

Presidenten insisterer også på at han har en plan for hvordan opprøret i Irak skal slås ned, og hvordan en varig fred skal etableres i landet.

Bush talte lørdag også da han innviet det nye krigsminnesmerket i den amerikanske hovedstaden.

Motangrep
Samtidig tar demokratenes presidentkandidat John Kerry til orde for å gjenoppbygge USAs allianser, som han mener er blitt ødelagt under George W. Bushs styre de siste fire årene.

- Det er på tide å legge bort stolthet og stahet. Vi må gjenoppbygge allianser som er blitt revet i stykker, fordi et Amerika som blir respektert i verden vil være et Amerika som er sterkere i verden og tryggere her hjemme, sa Kerry i demokratenes ukentlige radiotale.

- Amerikas makt har ikke bare hvilt på slagkraften til landets våpen, men også på tillit og respekt fra verdens nasjoner, sa John Kerry.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.