*Nettavisen* Nyheter.

Bush på farlig besøk i Ramallah

Foto: Scanpix (Nettavisen)

President George W. Bush er i Ramallah på Vestbredden for å holde samtaler med president Mahmoud Abbas.

10.01.08 10:51

President Bush sier under en pressekonferanse i Ramallah torsdag at han har stor tro på at det vil bli signert en fredsavtale mellom Israel og palestinerne før han går av som president i januar neste år.

- Jeg mener at det er mulig, ikke bare mulig, men jeg mener at det vil bli signert en avtale før jeg går av som president, sier Bush.

TV 2 Sumo: Se pressekonferanse direkte nå

President George W. Bush er i Midtøsten for å gi næring til fredssamtalene mellom palestinerne og Israel. Bush ankom Tel Aviv onsdag hvor han hadde samtaler med statsminister Ehud Olmert. Torsdag reiste han til Ramallah for å treffe den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Bush skulle etter planen fly til Ramallah med helikopter, men på grunn av dårlig vær måtte presidenten foreta den risikofylte reisen i bil, melder BBC.

Bush og Abbas vil sannsynligvis diskutere den israelske bosettingen på Vestbredden, samt rakettangrepene mot israelske mål.

Snikskyttere på takene
Det er et enormt sikkerhetsoppbud i Ramallah i forbindelse med Bush-besøket. Samtlige biler er bannlyst fra veiene i området rundt Abbas’ hovedkvarter, og snikskyttere er utplassert på takene rundt i byen. I tillegg kryr det av amerikanske agenter i byen.

Olmert og Abbas ble enige om å forsøke på få på plass en tostatsløsning innen utgangen av 2008 under en Midtøsten-konferanse i Annapolis i USA i november i fjor. Bush sa under sitt møte med Olmert onsdag at han håper å få på plass en fredsavtale før han går av som president i januar neste år.

Men mange mener at dette vil være en umulighet så lenge rakettangrepene fortsetter fra Gaza, og så lenge den israelske bosettingen fortsetter i de palestinske områdene.

Nekter å møte Hamas
Bush nekter å møte representanter fra den palestinske fraksjonen Hamas, som anses for å være en terrororganisasjon, under Midtøsten-besøket. Hamas tok over kontrollen i Gaza i fjor sommer og det er nettopp i Gaza hvor militante palestinere utfører rakettangrep mot israelske mål.

Bush er den andre sittende amerikanske presidenten som besøker de palestinske områdene. Bill Clinton var der i 1998.

Dette er første gangen Bush besøker Midtøsten under sine to presidentperioder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.