Bush på lynvisitt i Irak

Foto: (Foto: ScanpixAP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

USAs president George Bush reiste på overraskelsesbesøk til de amerikanske troppene i Bagdad torsdag.

27.11.03 21:45

Besøket var ment som en moralsk støtte til de amerikanske styrkene i Irak, melder nyhetsbyrået Reuters.

Besøket var ikke varslet, og ble først kjent da den amerikanske presidenten forlot Bagdad etter sin to og en halv times lynvisitt.

George Bush er den første amerikanske presidenten som besøker Irak.

I løpet av sitt korte besøk rakk presidenten å feire thanksgiving sammen med en utvalgt gruppe amerikanske soldater.

Vill jubel
I frykt for presidentens sikkerhet skjedde besøket i all hemmelighet. Ingen av soldatene visste om besøket på forhånd, og de skal ha blitt svært overrasket da Bush troppet opp i militærmessen ved Bagdad internasjonale flyplass.

Uten å hinte til den store overraskelsen fortalte lederen for de amerikanske okkupasjonstyrkene i Irak, Paul Bremer, at han skulle lese opp en hilsen fra presidenten. Han oppfordret den med høyest rang på stedet til å lese hilsenen, og det var da en militærkledd president kom ut gjennom en sidedør – til vill jubel fra 600 amerikanske soldater.

- Jeg er bare ute etter et varmt måltid. Takk for at dere inviterte meg, sa en rørt Bush.

- Amerika støtter dere
- Jeg kommer med et budskap på vegne av Amerika: Vi takker dere for deres tjeneste, vi er stolte av dere og hele Amerika står bak dere full og helt, lød presidentens budskap til soldatene.

Med en amerikanske økonomien på opptur, trer Irak frem som den kanskje største trusselen mot Bushs sjanser til å bli gjenvalgt i 2004. Den prekære sikkerhetssituasjonen i Irak fortsetter å kreve soldaters liv, og hittil har mer enn 180 amerikanske soldater mistet livet i kamphandlinger siden Bush erklærte seieren over Irak i mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.