RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush på plass hos motvillige irer

Foto: Scanpix/EPA/Mike Theiler
Sist oppdatert:
Tusenvis av politifolk og soldater er satt til å passe på USAs president når han i helgen deltar på EU-toppmøte i Irland. Lokale innbyggere ser på besøket med stor motvilje.

Nær 4000 politifolk og 2000 soldater tok oppstilling i området vest i Irland flere timer før president George W. Bush landet på Shannon flyplass med presidentflyet Air Force One fredag kveld.

Det er varslet demonstrasjoner i Dublin fredag og i Shannon, Cork og Galway på vestkysten lørdag. Flere ledende irske politikere sier de vil delta i demonstrasjonene mot Bush og krigen i Irak.

Fredag ble tre demonstranter arrestert på en båt i nærheten av Shannon-flyplassen, ifølge politiet. En av de tre er den tidligere offiseren Edward Horgan, en av Irlands fremste fredsaktivister.

Motvillig vertskap
Store deler av lokalbefolkningen skulle ønske de slapp å være vertskap for den omstridte presidenten. I et intervju med avisen Irish Examiner sier Shannons ordfører at byens innbyggere risikerer å bli angrepet av terrorister på grunn av besøket.

Lokalavisen The Clare Champion klager over at byen blir omgjort til en festning, og at folk som bor der blir fratatt sivile rettigheter og bevegelsesfrihet.

Politifolk og soldater i pansrede kjøretøyer patruljerte området fredag ettermiddag. Veier var stengt, helikoptre voktet luftrommet, og soldater var utstyrt med vannkanoner i tilfelle bråk. Sikkerhetstiltakene er spesielt strenge rundt Dromoland Castle, det fasjonable slottet fra det 16. århundre hvor toppmøtet finner sted.

Bush fikk under et intervju torsdag en forsmak på motviljen han blir møtt med i deler av den irske befolkningen. Tonen mellom den irske TV-korrespondenten Carole Coleman og Bush var svært anspent, ifølge nyhetsbyrået DPA. Presidenten ba flere ganger om ikke å bli avbrutt og lot seg tydelig irritere da Coleman antydet at folk følte seg mindre trygge nå enn da han startet krigen.

Powell og Rice
Sammen med Bush kom både utenriksminister Colin Powell, sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og flere andre høytstående embetsmenn. Møtet holdes i Irland fordi irene dette halvåret har formannskapet i EU.

Etter et 18 timers opphold skal amerikanerne videre til Istanbul for å delta på NATO-toppmøtet mandag og tirsdag. Bush er der ventet å drive en aktiv kampanje for å sikre økt NATO-innsats i Irak. Condoleezza Rice har antydet at det vil bli drevet intens lobbyvirksomhet overfor en rekke ledere fra NATO-land, skriver The Washington Post fredag.

Også i Tyrkia er sikkerhetsopplegget stort, og etter at bomber gikk av både i Ankara og Istanbul torsdag er tiltakene ytterligere skjerpet. Fire mennesker ble drept i eksplosjonen på en buss i Istanbul, mens bomben i Ankara, som eksploderte like ved hotellet der Bush skal bo, bare gjorde mindre skade.

Politisk stormakt?
EU-toppmøtet lørdag er det første siden utvidelsen 1. mai. Ifølge diplomater er EU-lederne ivrige etter å vise at unionen også er en viktig politisk aktør, ikke bare en handelspartner. Det er ventet at USA og EU vil komme med en rekke felles erklæringer om både Irak, Midtøsten, kampen mot terrorisme og masseødeleggelsesvåpen.

Samtidig avholdes et møte i Transatlantisk forretningsdialog, et økonomisk forum hvor ledere fra store selskaper på begge sider av Atlanterhavet deltar. Partene kommer trolig til å undertegne en samarbeidsavtale mellom de to satellittnavigasjonssystemene, Europas Galileo og USA GPS-system.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere