*Nettavisen* Nyheter.

Bush positiv til arabiske havneeiere

Fremtredende republikanske politikere ønsker å forby et arabisk selskap å overta driften av seks amerikanske havner. President Bush truer partifellene med veto.

22.02.06 13:10

(NA24): I forrige uke ble det kjent at Dubai Ports World, et statseid selskap fra De forente arabiske emirater, er i ferd med å kjøpe britiske P&O. Sistnevnte selskap har en betydelig virksomhet innen drift av havner, blant annet seks store havner i USA

Går kjøpet i boks, blir ansvaret for sikkerheten i betydelige havner liggende hos det arabiske selskapet. Flere amerikanske politikere mener dette er hårreisende, fordi selskapet er fra et land med bånd til terroristene bak terrorangrepene 11. september 2001.

Orientering i kveld
Blant annet har Bill Frist, republikanernes leder i Senatet, uttalt at han vil utsette avtalen ved å innføre en ny lov dersom ikke regjeringen selv stanser oppkjøpet.

Saken har utviklet seg til en alvorlig politisk kontrovers mellom George W. Bush og flere av hans mektigste partifeller. Ifølge BBC skal Bush-administrasjonen orientere senatkomiteen om avtalen onsdag.

- Uheldig singal
Ifølge Bush har regjeringen vurdert saken grundig. Han mener at avtalen skal gjennomføres som planlagt, og krever svar fra motstanderne på hvorfor ikke et selskap fra Midtøsten skal kunne ha kontroll over havnene, når det var greit at et britisk selskap hadde det. Ifølge BBC vil Bush nedlegge veto dersom avtalen blir forsøkt stanset rettslig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg forsøker å føre en utenrikspolitikk der jeg sier til verdens innbyggere at «vi vil behandle dere rettferdig», sa Bush i natt.

- Det vil bli gitt et uheldig signal til venner og allierte dersom vi ikke lar denne avtalen gå i orden, fortsatte Bush.

Demokratiske kritikere
Kritikerne, som også ombefatter demokratiske politikere, peker på at to av kaprerne var fra Emiratene. I tillegg er det bevist at deler av finansieringen gikk gjennom banker i landet. Kritikerne mener et arabisk firma vil være sårbart for infiltrasjon fra islamske terrorister, som kan komme til å smugle masseødeleggelsesvåpen inn i USA. De mener amerikanske interesser må stå for driften av amerikanske havner.

Havnene det dreier seg om, er i New York, New Jersey, New Orleans, Baltimore, Philadelphia og Miami.

Overtagelsen av P&O er godkjent av et panel i USA som vurderer slike saker, U.S. Committee on Foreign Investment in the United States. Her er det representanter for relevante departementer.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag