RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush pyntet på historien

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
President George W. Bush utelot ordet «korstog» da han onsdag siterte general Dwight D. Eisenhowers berømte ord på D-dagen for 60 år siden.

I en tale der han sammenliknet sin egen krig mot terror med de alliertes kamp mot nazistene under andre verdenskrig, siterte Bush onsdag Eisenhowers berømte budskap på D-dagen.

Eisenhowers bruk av ordet «korstog» utelot han imidlertid fra sitatet, vel vitende om hvordan verdens muslimer reagerer på dette.

«Stort korstog»
- Soldater, sjømenn og flygere i de alliertes militære styrker, dere er i ferd med å legge ut på et stort korstog, mot det vi har strevet for i disse månedene. Dere har håpet og bønnene til alle frihetselskende mennesker med dere i marsjen, sa Eisenhower.

I sin tale på det amerikanske flyvåpenets akademi onsdag, siterte Bush Eisenhowers innledende ord, men utelot setningen der generalen betegnet invasjonen som et korstog.

Sterk kritikk
I tiden etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 høstet Bush sterk kritikk etter å ha omtalt USAs kommende gjengjeldelse som et korstog.

For muslimer henspeiler ordet korstog på de kristnes krigertokter for å spre kristendommen og erobre Jerusalem i middelalderen. Blant dem som lenge har anklaget USA for å føre et korstog mot islam, er al-Qaidas leder Osama bin Laden. Etter USAs invasjon av Afghanistan og Irak er forestillingen om et amerikansk-ledet korstog ytterligere styrket i den muslimske verden.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere