Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush rasler med sablene

George W. Bush skjerpet tonen overfor Syria og Iran i nattens tale. I bakgrunnen visepresident Dick Cheney.
George W. Bush skjerpet tonen overfor Syria og Iran i nattens tale. I bakgrunnen visepresident Dick Cheney. Foto: REUTERS/SCANPIX
Sist oppdatert:
George W. Bush fyrte i natt opp under spekulasjonene om at USA flytter sitt hovedfokus mot Iran, som han kaller en «statlig hovedsponsor av terrorisme». For kort tid siden hevdet journalist at USA planlegger et angrep på landet.

Iran og Syria ble i nattens tale advart om at USA vil konfrontere regimer som fortsetter å skjule terrorister. Han gjentok beskyldningene om at Iran er en «statlig sponsor av terrorisme». Han hevdet også at landet forsøker å utvikle egne atomvåpen, hvilket prestestyret har benektet.

- Vi vil støtte opp om det iranske folks søken etter frihet, sa Bush, og presiserte at han ønsker styrket diplomatisk kontakt også i forhold til Nord-Korea. Landet unngikk tøffe karakteristikker som Iran fikk, etter Pyongyangs tidligere utfall mot USAs «fientlighet».

Men om Bush i sin tale vektla bruk av diplomatiske kanaler i Midt-Østen, blusser spekulasjonene igjen opp om at Iran og Syria kan bli nye angrepsmål nå som Saddam Hussein er ryddet av veien.

Bush sa også at de hadde planer om få i gang igjen atomvåpensamtalene med Nord-Korea og Sør-Korea, Kina, Russland og Japan.

- Vi jobber tett med nasjoner I Asia for å overbevise Nord Korea om å oppgi sine atom-ambisjoner, sa Bush.

Milliarder til palestinerne

I sin tale lovet Bush 2,2 milliarder kroner til å øke sikkerheten og den økonomiske utviklingen i de palestinske områdene

Samtidig sier Bush at den palestinske staten er «innen rekkevidde».

HTML EMBED
Tror du USA vil angripe Iran?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

- Målet om to demokratiske stater, Israel og Palestina, som lever side ved side i fred er innen rekkevidde – og Amerika vil hjelpe dem med å nå det målet, sa Bush.

- Vil halvere budsjettunderskuddet

Bush sa også at han vil halvere budsjettunderskuddet innen 2009 og at han vil kutte i, eller kutte helt ut, 150 statlige programmer.

- Amerikas fremgang er avhengig av å styre statens forbruksappetitt, sa presidenten.

Her kan du lese, høre eller se hele «State og the Union»

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!