Gå til sidens hovedinnhold

Bush-regjeringen svarer spion-anklagene

I et brev til den amerikanske kongressen forsvarer Justisdepartementet bruken av ikke rettslig avlytting.

I brevet skriver Bush-administrasjonen at nasjonens sikkerhet er mer viktig en privatlivet til sivile som kan bli rammet av overvåkingen.

President George W. Bush har tidligere forsvart sine handlinger, men dette var første gang at regjeringen formelt forsvarte overvåkingen overfor kongressen.

I brevet bekrefter Justidsdepartementet at Bush godkjente overvåking av personer uten at overvåkingen var underlagt rettslig proving.

Bush har fått mye kritikk for å ha brutt grunnleggende rettigheter i USA. Ingen personer skal bli utsatt for avlytting uten av avlyttingen er prøvd for en domstol.

Etter at det hemmelige overvåkingsprogrammet ble avslørt, trakk dommer James Robertson seg fra spesialdomstol i protest mot president Bushs godkjenning av hemmelig avlytting uten at avlyttingen hadde blitt forelagt spesialdomstolen.

- Det er utvilsomt viktige privatrettslig interesse i fare når det gjelder aktivitetene beskrevet av presidenten, men disse interessene må veies opp mot statens interesse for nasjonal sikkerhet, skriver visejustisminister William E. Moschella til sentatet, skriver AP.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett