*Nettavisen* Nyheter.

Bush sov under henrettelsen

Foto: Scanpix/AP

-Dette er en milepæl for Irak, mener president George W. Bush. Selv sov han da Saddam Hussein ble hengt.

30.12.06 12:04

I en uttalelse fra Det hvite hus innrømmer Bush at henrettelsen av Saddam Hussein kom ”ved slutten av et vanskelig år for Irak”.

- Henrettelsen vil ikke stoppe volden i Irak, men den er en viktig milepæl på Iraks vei mot et bærekraftig demokrati som kan forsvare seg selv og være en alliert i krigen mot terror, sier Bush i uttalelsen.

Presidenten ble orientert om henrettelsen i forkant, men sov da den fant sted ved 04-tiden natt til lørdag norsk tid (22 amerikansk tid), melder CNN.

Uttalelsen fra Bush ble lagt ut en og en halv time etter henrettelsen.

- I dag ble Saddam Hussein henrettet etter en rettferdig rettssak, noe han selv nektet ofrene for sitt brutale regime, heter det i uttalelsen som ble lagt ut på hjemmesiden til Det hvite hus.

Barbarisk
EU stiller seg på sin side kritiske til hengningen.

- Hengningen av Iraks tidligere president Saddam Hussein var «barbarisk» og kan gjøre ham til en martyr, sier EUs kommissær for bistand og utvikling, Louis Michel til Reuters.

- Man bekjemper ikke barbarisme med handlinger jeg mener er barbariske. Dødsstraff lar seg ikke forene med demokrati, sier Michel.

EU-kommissæren frykter at Saddam nå vil framstå som en martyr.

- Døsstraff strider mot EUs verdier ¿ vi er prinsippielt imot – uansett hvilke forbrytelser Saddam Hussein begikk – og han begikk grusomme forbrytelser, sier Michel.

Også Amnesty stiller seg sterkt kritisk til hengningen av Saddam Hussein. Generalsekretær Jon Peder Egenæs kaller det for en «kortsiktig hevn» .

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har så langt ikke kommentert saken.

Les hele uttalelsen fra Bush her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.