*Nettavisen* Nyheter.

Bush tar avstand fra «Guds general»

Foto: (Reuters)

President George W. Bush er ikke enig med generalen som er satt til å lede USAs jakt på Osama bin Laden og Saddam Hussein.

20.10.03 08:28

General William G. Boykin har vakt storm med sine gjentatte uttalelser om at krigen mot internasjonal terror er en krig mellom religioner, og har også hevdet at president Bush er Guds utvalgte president.

- Presidentens syn på dette er absolutt klart. Dette er ikke en krig mellom religioner, og ingen bør heller beskrive det som dette, sa Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice søndag.

- Dette dreier seg om mennesker som dreper og lemlester, og som perverterer islam, en av verdens store religioner som tross alt deler en historisk og åndelig historie med kristen- og jødedommen, sa Rice.

Ytterliggående
General Boyd ledet tidligere Pentagons antiterrorstyrte Delta, og ble i juni utnevnt til viseforsvarsminister for etterretning med hovedansvar for å lede jakten på Osama bin Laden og Saddam Hussein.

Flere ledende demokrater og islamske grupper har stilt spørsmål ved om Boyd er rette mann for jobben, og viser til hans ytterliggående syn på islam.

I taler til evangelisk kristne trosfeller har den uniformskledde generalen gjentatte ganger proklamert at han tilhører Guds egen hær, og sagt at president Bush er utvalgt av Gud.

- President Bush er i Det hvite hus fordi Gud plasserte ham der. Vi i Guds hær er blitt oppdratt for tider som dette, har Boykin blant annet sagt i en tale til en menighet.

- Muslimske ekstremister hater USA fordi vi er en kristen nasjon. Vår åndelige fiende vil kun bli bekjempet hvis vi går mot dem i Jesu navn, kunne han fortelle ved en annen anledning.

- Fast i troen
Boyd beklaget nå dersom han har støtt noen med sine uttalelser, og benekter samtidig å ha anti-islamske holdninger.

- Jeg er verken en fanatiker eller en ekstremist, bare en soldat som er fast i troen, heter det i en kunngjøring fra generalen.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har rykket ut til Boykins forsvar, og Pentagon-ledelsen mener at han ikke har brutt noen regler med sine uttalelser.

Demokrater som John Kerry og Joe Liebermann, begge senatorer som har meldt seg på i presidentvalgkampen, er ikke enige, og mener generalen bør få en reprimande. Andre senatorer er enige.

- Mangler dømmekraft
- Selv om alle amerikanere er i sin fulle rett til å ytre seg, er det avgjørende at folk som holder en høy profil, de som utformer vår regjerings politikk, nøye vurderer hva de sier offentlig, skriver demokraten John Conyers i et brev til Rumsfeld.

- General Boykin mangler helt klart en slik dømmekraft, og jeg vil innstendig be om at han overflyttes eller får en reprimande, heter det i brevet fra Conyers.

- Å gjøre en mann med slike ekstreme holdninger til en viktig beslutningstaker, sender helt gale signaler til den muslimske verden som fra før er skeptiske til USAs motiver og intensjoner, sier Nihad Awad som leder det muslimske Rådet for interamerikanske forbindelser.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.