*Nettavisen* Nyheter.

Bush til EU-toppmøte

Krigen i Irak og stenging av Guantanamo-leieren blir hovedfokuset, når George Bush som første president på 27 år besøker Østerrike i dag.

Onsdag er den amerikanske presidenten i Wien for å delta ved det årlige toppmøtet mellom ledere fra EU og USA.

Dette er det første besøket fra en amerikansk president i Østerrike på 27 år. Landet har for tiden presidentskapet i EU.

Det er ventet at samtalene i stor grad vil dreie seg om krigen i Irak og de skjerpede kravene om stenging av den amerikanske fangeleiren ved militærbasen Guantanamo Bay på Cuba, melder AP.

Tre av fangene ved leiren begikk selvmord tidligere i måneden.

Jordbruk og Irak
George Bush ankom sent tirsdag natt, som den første amerikanske presidenten i Østerrike siden Jimmy Carter undertegnet atomavtalen SALT II med Sovjets leder Leonid Brezjnev i 1979.

Det er ventet at Bush vil be EU-landene kutte ut subsidier til jordbruket for å fremme samtalene om en verdensomspennende frihandelsavtale. Han vil antakelig også forsøke å presse europeiske regjeringer til å følge opp løfter om gjenoppbyggingen av Irak, og samle støtte til den internasjonale fronten mot Iran i spørsmålet om anriking av uran.

3000 politi
Bush og EU-representantene skal etter planen også godkjenne en felles avtale om å sikre olje- og gassforsyninger, nedsette et fellespanel om klimaendring og diskutere situasjonen i Midtøsten, deriblant en EU-plan om å kanalisere pengestøtte direkte til palestinerne, utenom den islamistiske Hamasregjeringen.

3000 ekstra politifolk har blitt satt inn for å håndtere eventuelle demonstrasjoner mot den amerikanske presidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.