RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush til Ungarn

Sist oppdatert:
President Bush er på offentlig statsbesøk i Ungarn torsdag.

Bush besøker landet i anledning 50-årsmarkeringen av opprøret mot den sovjetiske okkupasjonen, melder BBC.

Sentral del
Bush er en sentral del av markeringen og skal legge en krans på et minnesmerke for ofrene etter opprøret i 1956. Seremonien skjer på Kossuthtorget hvor Bush senior holdt en tale i 1989, som den første amerikanske presidenten på ungarsk jord.

Presidenten landet i Budapest sent onsdag kveld og ble møtt av den ungarske utenriksministeren Kinga Goncz og den amerikanske ambassadøren George Herbert Walker.

Et eksempel
Det er hevdet at hensikten med Bush' besøk er å statuere Ungarn som eksempel på et land som har taklet overgangen til demokrati og markedsøkonomi.

- Presidenten kommer til Budapest fordi han ønsker å sende et signal til hovedstedene øst og vest for oss, at hvis dere tar den samme retningen som ungarerne har gjort, kan dere også regne med støtte, skrev en ungarsk avis om besøket til Bush.

Sovjetiske stridsvogner rullet inn i Budapest i 1956 etter et nasjonalt opprør mot sovjetmakten og et ønske om å trekke seg ut av den sovjetiske-ledete Warszawa-pakten. Flere tusen mennesker ble drept og den daværende ungarske presidenten ble henrettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere