*Nettavisen* Nyheter.

Bush-torpedo tiltalt

En av president Bushs mest hardtslående støttespillere, Tom DeLay, har blitt tiltalt for hvitvasking av valgkampmidler.

29.09.05 16:05

Republikaneren DeLay, med kallenavnet «The Hammer», har blitt tiltalt for sin rolle i forbindelse med bruk av ulovlige valgkampmidler i Texas. Den mektige texaneren, som har vært en av president Bushs mest effektive pengeinnsamlere, kan få opptil to års fengsel om han blir dømt for forholdet, melder Reuters.

DeLay nekter for å ha gjort noe galt, og mener at han blir politisk forfulgt. På grunn av tiltalen må han trekke seg fra sin rolle som majoritetsleder for republikanerne.

- Dette er en av de svakeste, mest grunnløse tiltalene i amerikansk historie. Det er rent oppspinn, sa han i Washington onsdag.

Se innslag om saken på TV 2 Nyhetene (gratis video)

Hvitvasking
Forholdet går ut på at DeLay sammen med to andre skal ha forsøkt å hvitvaske 190.000 dollar for å bruke dem i den republikanske valgkampen i Texas. Pengene skal stamme fra store firmaer, og loven i Texas tillater ikke bruk av slike midler i valgkamp.

DeLay er nødt til å trekke seg fra sin lederposisjon i Kongressen på grunn av tiltalen, men kan likevel bli værende i forsamlingen. Han sier selv at avskjeden er midlertidig, men det kommer an på hvordan saken utvikler seg videre. Tom DeLay er kjent som en knallhard politiker.

- Tom DeLay er en råtass, for å si det rett ut. Nå er han majoritetsleder for republikanerne i representantenes hus, og har lagt opp til en konfrontasjonslinje med demokratene hele veien, sier USA-ekspert Ole Moen til TV 2 Nettavisen.

Den amerikanske kongressen består av to kammer, Representantenes hus og Senatet. Representantenes hus er et slags underhus med 435 representanter, mens Senatet er overhus med 100 representanter.

- Lyssky virksomhet
- Denne skandalen dreier seg rett og slett om at han har drevet lyssky virksomhet med å skaffe kampanjemidler, sier Moen.

- DeLay har nok vært veldig sentral som bakmann og operatør, men han er god til å dekke sporene, vet du.

- Det går rykter om at han har en bok i kontoret sitt hvor han fører opp alle som har gitt bidrag, og hvis det kommer lobbyister som vil ha noe svarer han bare ”har du bidratt noe?”

De Lay har tidligere vært gransket av etikkomiteen i Kongressen.

- Samrøre
- Det som ligger under her er samrøret mellom representantenes hus og lobbyister, sier Moen.

- Dette er ikke noe nytt sånn sett. Det er et gammelt problem, men har blitt verre under dette regimet.

Moen mener Tom DeLay har vært sentral i å bringe ulike lobbygrupper nærmere maktens sentrum.

Samtidig med saken mot DeLay granskes Senatets majoritetsleder, republikaneren Bill Frist, for mulig innsidehandel med aksjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.