RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush velger trøbbel-dommer

Foto: EPA
Sist oppdatert:
George W. Bush har valgt omstridte John Roberts Jr. som sin kandidat for Høyesterett. Det vil skape kraftige reaksjoner, blant annet fra Bushs egen kone.

Det meldte nyhetsbyrået Reuters klokken 01.50 natt til onsdag. I en direktesendt tale på amerikansk tv klokken 03.00 norsk tid offentliggjorde President Bush sin kandidat.

- Roberts har tjent sine landsmenn godt. Det vil han fortsette med i fremtiden, sa Bush i talen.

Omstridt dommer
- Bushs kandidat, den beinharde konservative dommeren John G. Roberts Jr. (50) kan føre til en heftig kamp om hvilken retning USAs Høyesterett vil ta i fremtiden, sier en høytstående talsmann til AP.

Bushs landet på den konservative mannlige kandidaten, til tross for press fra sin egen kone, Laura Bush, samt flere republikanere om at han måtte velge en kvinne som kandidat etter at Sandra Day O'Connor valgte å gå av med pensjon.

Ved å velge Roberts som sin kandidat, viser president Bush at han ønsker å utivde sin konservative agenda utover sin tid som president. Dommere forblir i stillingen til de dør.

Oppringt av Bush

Roberts mottok en telefon fra presidenten klokken 12.35 lokal tid, kort tid etter at Bush hadde spist lunsj med Australias statsminister John Howard. Roberts ble under samtalen informert om at han ville bli pekt ut av presidenten i sin tale til nasjonen natt til onsdag norsk tid.

Roberts var selv til stede under Bushs pressekonferanse.

Liberale steiler
Roberts har vært dommer i USAs Court of Appeals (Ankedomstol) i Columbia siden 2003. Også den gang var Roberts Bushs kandidat.

Liberale grupper mener Roberts flere ganger har tatt farlige holdninger i saker som omhandler ytringsfrihet og religionsfrihet. Abortforkjempere mener ifølge AP at Roberts er en fiende av kvinners rett til valgfri abort.

- Skarp dommer
Advokatgrupper på høyresiden hevder på sin side at Roberts, som tok sin jusseksamen ved Harvard, er en skarp dommer med konservative meninger. Hans konservative holdninger ble blankslepet da han jobbet i administrasjonen til den tidligere president Bush og Ronald Reagan.

Til tross for at Roberts kun har fungert som føderal dommer i litt over to år, mener juridiske eksperter at hans manglende kunnskap i dommersetet oppveies av hans lange erfaring med å føre saker for Høyesterett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere