*Nettavisen* Nyheter.

Bush vil fortsette krigen

Foto: Scanpix/EPA/MATTHEW CAVANAUGH

USA skal bli tryggere ved å fortsette krigen mot terror i utlandet, sa George W. Bush da han ba om fire nye år i Det hvite hus i talen til republikanernes landsmøte i natt.

03.09.04 07:43

- Vi har bekjempet terrorister verden over - ikke av stolthet, ikke for å oppnå makt, men fordi det står om våre innbyggeres liv. Strategien vår er klar, sa Bush i sin tale.

Presidenten ble gang på gang avbrutt av rungende applaus da han holdt sin tale på den siste dagen av republikanernes landsmøte i New York.

Bush aksepterte nominasjonen av seg selv som partiets presidentkandidat ved høstens valg, før han fortsatte å hamre inn budskapet om at han vil forbli standhaftig og besluttsom i kampen mot terror.

- Vi forblir på offensiven ved å ramme terroristene utenlands, slik at vi ikke trenger å kjempe mot dem her hjemme. Og vi arbeider med å fremme frihet i det utvidede Midtøsten, fordi frihet vil bringe en fremtid med håp og den freden vi alle ønsker. Og vi kommer til å vinne fram, sa den amerikanske presidenten.

Han fastholdt at presidentens viktigste oppgave er å beskytte det amerikanske folket.

– Dersom Amerika viser usikkerhet og svakhet i dette tiåret, kommer verden bli å drive av sted mot tragedie. Det kommer ikke til å skje så lenge jeg passer på, sa George W. Bush.

- Tryggere verden
Som ventet angrep presidenten sin utfordrer, demokraten John Kerry, for å være vinglete og svak i spørsmål som berører USAs nasjonale sikkerhet. Bush påpekte at Kerry både har stemt for og mot en gigantbevilgning til Irak, og gjorde narr av Kerrys beskrivelse av seg selv som en kandidat med "konservative verdier".

- Jeg stiller til presidentvalg med klare og positive planer om å skape en tryggere verden og et mer optimistisk Amerika, sa Bush, som fastholdt at han går til valg med en konservativ filosofi som grunnlag.

- Jeg mener dette landet ønsker seg stødig, konsekvent og prinsippfast lederskap. Det er årsaken til at vi, med hjelp fra dere, vil vinne dette valget, sa han.

Knapp Kerry-ledelse
Republikanerne håper talen, som ble holdt i beste sendetid i USA, vil få velgerne til å glemme bekymringer over tapte arbeidsplasser, og gi presidenten et overtak på utfordreren to måneder før valget.

På en meningsmåling som ble offentliggjort torsdag har Kerry en knapp ledelse over presidenten. Målingen er foretatt av American Research Group, og viser at Kerry har støtte fra 48 prosent av velgerne, mens Bush får 46 prosents oppslutning. Dersom også uavhengige Ralph Nader tas med i regnestykket, får Kerry støtte fra 46 prosent, Bush fra 45 og Nader fra 3 prosent av velgerne.

Målingen viser likevel at Kerrys forsprang på Bush har krympet betydelig siden tilsvarende måling forrige måned.

Presidentvalget i USA arrangeres 2. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.