RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush vil granske Irak-info likevel

George W. Bush har ombestemt seg, og vil støtte en granskning av etterretningen som lå til grunn for å gå til krig mot Irak, opplyser kilder nær presidenten.

Men kommisjonen som skal gjøre arbeidet, vil få tid på seg til neste år, dersom presidenten får det som han vil. Demokratene krever at resultatene skal være klare i år, mens Bush etter alt å dømme ønsker at resultatene først skal foreligge når presidentvalget er over.

- En taktisk retrett for Bush om Irak, skriver storavisen The Washington Post mandag. –Ved å beslutte å støtte en uavhengig gransking av etterretningen om Iraks masseødeleggelsesvåpen, innrømmer president Bush indirekte det han ikke kan si offentlig: At noe virker alvorlig galt med påstandene han brukte for å føre nasjonen ut i krig i Irak.

Denne uken
Bush kommer denne uken trolig til å kunngjøre at det vil bli nedsatt en kommisjon som skal granske de tilsynelatende manglene ved etterretningsopplysningene som ble brukt for å rettferdiggjøre krigen i Irak.

- Presidenten vil ha en bred og uavhengig granskning av vår etterretning, særlig vedrørende masseødeleggelsesvåpen og tiltak mot spredning av atomvåpen, sier en høytstående tjenestemann i Bush-administrasjonen under løfte om anonymitet.

Bush ønsker også at kommisjonen skal være satt sammen av representanter fra begge de to partiene, ifølge tjenestemannen.

Press
Bush har tidligere motsatt seg en slik granskningskommisjon, men han har nå kommet under sterkt press både fra republikanerne og demokratene i Kongressen. Begge partiene forlanger at presidenten støtter en uavhengig granskning av etterretningsinformasjonen om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Det helt sentrale argumentet USA og Storbritannia brukte for å gå til krig var at Irak hadde kjemiske og biologiske masseødeleggelsesvåpen. Men hittil har verken FN-inspektørene som var i Irak før krigen eller USAs egne inspektører funnet slike våpen.

Vil unngå valgkampen
Det er ventet at kommisjonen ikke trenger å levere sine konklusjoner før til neste år og ikke i år slik demokratene krever. Dette blir tolket som et forsøk på å unngå at rapporten blir et tema i valgkampen, hvor demokratene vil gjøre alt de kan for å kaste George W. Bush ut av Det hvite hus.

- Det er viktig at kommisjonens arbeid gjøres på en slik måte at det ikke blir preget av partipolitikk, sier en høytstående tjenestemann.

- Vi trenger en kommisjon som ikke bare ser tilbake, men som også ser fremover på hvordan vi kan forbedre vår innsamling av etterretning for å kunne møte de farlige truslene vi står overfor i dag, sier tjenestemannen.

Begge partiene
Det er ventet at kommisjonen vil bestå av omkring ni medlemmer. Noen av dem vil være eksperter utenfor regjeringen, mens andre vil være medlemmer av Kongressen, ifølge tjenestemenn.

Kommisjonen utgjør likevel en politisk trussel for presidenten, som satte USAs troverdighet på spill ved å beordre en invasjon av Irak på grunnlag av det som i dag ser ut til å ha vært utilstrekkelig etterretningsmateriale.

David Kay, som nylig gikk av som sjef for USAs våpeninspektører i Irak, hadde etter flere måneders resultatløs jakt på masseødeleggelsesvåpen i Irak sist uke følgende beskjed til Kongressen: "Vi tok feil nesten alle sammen".

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere