*Nettavisen* Nyheter.

Bush vil stanse skittkasting

President George W. Bush ber sine tilhengere om å stanse skittkastingen mot demokratenes presidentkandidat John Kerry, og viser til annonsene som sår tvil om Kerrys krigsinnsats i Vietnam.

Bush sa dette til journalister ved sin ranch i Texas, men gikk ikke så langt som å ta avstand fra den republikanske gruppen som står bak de omstridte fjernsynsannonsene.

Det hvite hus har tidligere ikke villet kommentere annonsene der Kerry anklages for å lyve om sin tid i Vietnam, som republikanere i gruppen Swift Boat Veterans for Truth står bak.

– Kan være stolt
Mandag tok imidlertid Bush avstand fra budskapet i fjernsynsannonsene, og slo fast at Kerry har all grunn til å være stolt over sin krigstjeneste i Vietnam.

– Jeg tror senator Kerry tjenestegjorde på en beundringsverdig måte, og kan være stolt av sin innsats, sa Bush.

Mannen Kerry har valgt som sin visepresidentkandidat, senator John Edwards, mener Bush burde ha gått lenger i ta avstand fra skittkastingen.

– George Bush må ta ansvaret og kreve at annonsene blir tatt av lufta, sier Edwards.

Nye annonser
Talsmenn for den republikanske gruppen bak annonsene mot Kerry gjorde det mandag klart at de ikke har noen planer om å innstille kampanjen.

Tirsdag dukker nye annonser opp på fjernsynsskjermene i tre delstater, med Vietnam-veteranen Ken Cordier som gjennomgangsfigur. Cordier satt inntil i forrige uke i Bush-kampanjens hovedstyre.

– Det var John Kerry som valgte å gjøre sin militærkarriere til et sentralt tema i presidentvalgkampanjen, og Swift Boat Veterans for Truth vil fortsette med å bringe sitt budskap direkte ut til det amerikanske folk, sier Roy Hoffmann som grunnla den republikanske gruppen.

Slo tilbake
Kerry gjorde mandag selv et forsøk på å slå tilbake forsøkene på å så tvil om hans krigsinnsats i Vietnam, ved å ringe den republikanske senatoren Bob Dole.

Dole, som selv ble invalidisert under annen verdenskrig, har i flere intervjuer stilt spørsmål ved skadene Kerry pådro seg i Vietnam, og mer enn antydet at ikke alle som hevder Kerry bløffer kan være løgnere.

Kerry ville selv ikke kommentere hva som ble sagt under samtalen, noe Dole derimot gjorde.

– Han sa at han var skuffet, og jeg sa: John, jeg mente ikke å fornærme deg, sa Dole til CNN.

Like ille?
Fra republikansk hold blir det hevdet at Kerrys støttespillere er like ille når det gjelder skittkasting i fjernsynsannonser, og har pekt på at ulike grupper som støtter Kerry har brukt minst 430 millioner kroner på slike annonser det siste året.

Kerry har tatt offentlig avstand fra budskapet i en av annonsene som har rullet over amerikanske fjernsynsskjermer, som hevdet at Bush snek seg unna militærtjenesten i Vietnam. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.