RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)

Bush vil straffe fangemishandlere

Sist oppdatert:
Amerikanske soldater som har mishandlet irakiske fanger vil bli straffet, lovet USAs president George W. Bush da han ble intervjet av arabisk fjernsyn onsdag.

Han kalte overgrepene for avskyelige, og understreket at mishandling av fanger ikke kan aksepteres.

- Jeg vil at det irakiske folk skal vite at slike overgrep ikke hører hjemme i det Amerika som jeg kjenner, sa presidenten.

- Skal stilles til ansvar
Bush engasjerer seg nå personlig i et forsøk på å demme opp for antiamerikanske stemninger i de arabiske land etter at bilder som viser mishandling av irakiske fanger i et fengsel som er administrert av USA.

- Det er viktig for befolkningen i Irak å vite at ikke alt er perfekt selv i et demokrati. Det blir gjort feil, men i et demokrati blir slike alvorlige feilgrep etterforsket og de ansvarlige stilt til ansvar, sa Bush.

Alle beklager
Intervjuet med den amerikanskstøttede TV-stasjonen al-Hurra fant sted i det såkalte «kartrommet» i Det hvite hus. Noe senere ble Bush intervjuet av al-Arabiya, som holder til i Golf-staten Dubai. Men Bush har ikke ønsket å gi intervju til al-Jazeera.

Intervjuene med Bush i de arabiskspråklige TV-stasjonene ble sendt etter et tilsvarende intervju som TV-stasjonen al-Arabiya hadde med USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

- Vi beklager på det sterkeste alle overgrepene mot irakiske fanger og føler med deres familier. Noe slikt skal bare ikke skje, sa en engasjert Rice, som understreker at de skyldige skal få sin straff.

President Bush legger vekt på at alt vil bli gjort for å finne de skyldige. –Jeg har snakket med forsvarsminister Donald Rumsfeld og sagt klart fra at jeg vil til bunns i dette. Sannheten skal fram, og en hel verden skal få vite om den, sa Bush.

Etterforskning
Bush viste til uttalelser fra militære kilder om at det nå er innledet rettslig etterforskning av 25 dødsfall i Irak og Afghanistan siden desember 2002. Ifølge amerikanske offiserer skal en sivil kontraktarbeider og en soldat ha drept en fange hver i Irak.

- Det som nå er avdekket i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad viser at disiplinen har brutt fullstendig sammen, sier hærgeneral George Casey til nyhetsbyrået Reuters.

Nesten 4.000 irakere er fanger i Abu Ghraib.

Det var i dette fengselet Iraks diktator Saddam Hussein begikk noen av sine mange overgrep med tortur, lemlestelse og drap. Men amerikanske offiserer er nøye med å distansere seg fra alle former for paralleller mellom USA og Saddam.

- Vi bidro ikke til at 300.000 personer havnet i massegraver, sier en offiser.

Mister oppslutning
Samme dag som Bush selv griper inn for å forsøke å begrense skadevirkningene fra overgrepene i Bagdad, kommer nye nedslående meningsmålinger for presidenten og hans valgkampstrateger.

I en landsdekkende måling fra Quinnipiac-universitetet i Connecticut leder Bush så vidt over sin demokratiske motstander, senator John F. Kerry, som nå har knappet inn på forspranget til Bush.

Men fortsatt leder Bush, med en oppslutning på 43 prosent, mot 40 prosent for Kerry og 6 for den uavhengige kandidaten Ralph Nader. Bush har tapt 3 prosentpoeng siden en lignende måling 25. mars, mens Kerry har holdt stillingen.

Oppslutningen om Bush er nå på et lavmål, og en måling fra TV-kanalen CBS og The New York Times viser at 46 prosent av registrerte velgere mener presidenten gjør en god jobb. Men 47 prosent mener det motsatte. Det er en nedgang på 5 prosent fra mars og ned fra 67 prosents oppslutning like etter at Bagdad falt for vel ett år siden.

(NTB/Reuters/AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere