Bush vurderer etterretnings-gransking

Foto: (EPA)

USAs president George W. Bush vil iverksette en uavhengig gransking av etterretningen han brukte for å rettferdiggjøre USAs krig mot Irak, ifølge avisen The Washington Post.

Endringen i Bushs standpunkt, som tidligere har sagt at alle undersøkelser måtte vente til mer omfattende leting etter masseødeleggelsesvåpen i Irak var gjennomført, skyldes press fra Kongressen, oppgir kilder som er kjent med debatten som foregår.

Bush har også avvist en uavhengig gransking av frykt for at den skal gi demokratene ytterligere argumenter i kampen mot ham. Demokratene håper å kunne beseire Bush i presidentvalget i november.

Fakta på bordet
–Jeg vil at det amerikanske folk skal vite at jeg også vil vite fakta, sa Bush til journalister fredag.

Han er under sterkt press fra både demokrater og noen republikanere i Kongressen for å godta en uavhengig undersøkelse av etterretningsmaterialet som hevdet at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen av kjemisk og biologisk type, og at landet var i ferd med å utvikle atomvåpen. Dette var argumenter Bush brukte for å rettferdiggjøre krigen mot Irak.

Kilder som snakket på betingelse av at de fikk være anonyme, sa at flere muligheter for et panel som gransker etterretningen er til vurdering. Men det skal være håp om enighet snart.

Det hvite hus ville lørdag ikke kommentere saken, men kilder i regjeringen sier at en kunngjøring av det nye standpunktet skal være nær forestående, skriver Washington Post.

Offensiven
Spørsmålet om hva slags etterretning som lå til grunnlag for påstandene om Iraks masseødeleggelsesvåpen er svært sensitivt for president Bush i valgåret. De demokratiske utfordrerne anklager ham for å ha overdrevet etterretningsresultatene for å rettferdiggjøre krig.

Det nye standpunktet til en uavhengig gransking representerer et forsøk fra Bush på å komme på offensiven i spørsmålet. Selv om en uavhengig gransking ikke nødvendigvis vil frikjenne Bush, vil det lette presset og gjøre det vanskeligere å opprettholde de kraftige anklagene mot presidenten mens granskingen pågår. Det vil også føre til utsettelse av kravene om at ledende CIA-folk må gå av.

Republikaner
Den republikanske senatoren John McCain fra Arizona brøt med sitt eget parti og sluttet seg til demokratenes krav om en uavhengig gransking av hvordan amerikansk etterretning kom til helt feil resultat om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Verken FNs eller senere USAs våpeneksperter har funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Kravet om gransking ble forsterket etter at lederen for de amerikanske våpenekspertene David Kay sa til Kongressen i uken som gikk at «vi tok feil nesten alle sammen».

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.