Gå til sidens hovedinnhold

Bushs Mars-planer dårlig mottatt

George W. Bushs planer om å sende mennesker til Mars blir dårlig mottatt. Økonomisk vanvidd, lyder det fra flere amerikanske og europeiske storaviser.

Bush varslet i en tale sent onsdag kveld norsk tid planer om å bygge en rombase på månen. Denne basen skal i sin tur danne utgangspunkt for bemannede ferder til Mars eller andre planeter, sa den amerikanske presidenten.

- De siste 30 årene har intet menneske satt foten på et fremmed himmellegeme eller beveget seg mer enn 620 kilometer ut i verdensrommet, altså omtrent så langt som det er mellom Washington og Boston. Det er på tide at USA tar de neste skrittene, framholdt Bush.

Utgifts-bombe?
Innflytelsesrike New York Times spår at utgiftene med å sende mennesker både til månen og til Mars, " kommer til å eksplodere". USA sliter med store underskudd på statsbudsjettene og har rett og slett ikke råd til slike romferder, skrev avisen torsdag..

- Kritikerne har rett, landet har dårlig med penger og det fins mange viktigere ting å bruke dem på enn å sende astronauter til månen eller Mars. Men Bush er for smart til å love konkrete kjempebeløp til disse prosjektene nå, framholdt New York Times.

Den ansette østerrikske avisen Der Standard skrev på sin side at Bushs hensikt med å utbasunere storslagne romfartsprosjekter nå, er å få amerikanerne til å glemme krigen i Irak.

- Bush-regjeringen er ikke særlig opptatt av obskure vitenskapelige resultater, het det her.

"Ren taktikk"
På månen og på Mars venter heder og ære og ingen fiendtlig gerilja. Bushs store tale om romfartsprosjektene onsdag er ren, skjær og slu taktikk foran presidentvalget til høsten, skrev Wien-avisen torsdag.

Franske La Croix framholdt at president Bush junior ser ut til å ha en forkjærlighet for å ville avslutte prosjekter som hans pappa, George Bush senior, påbegynte i sin presidenttid fra 1989 til 1993. Det gjelder tydeligvis for verdensrommet så vel som for Irak, skrev avisen.

Belgiske Le Soir ante på sin side både politiske og økonomiske baktanker bak presidentens romfartstale. Initiativene Bush varsler vil skape mange arbeidsplasser i delstater som får avgjørende betydning for utfallet av høstens presidentvalg, påpekte Brussel-avisen.

(NTB-DPA)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus