RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bushs tro bekymrer Albright

Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed
Sist oppdatert:
President George W. Bush har fremmedgjort muslimer i hele verden ved å bruke absolutt kristen retorikk for å diskutere utenrikspolitiske spørsmål, sier tidligere utenriksminister i USA, Madeleine Albright.

- Jeg jobbet for to presidenter som var menn med en tro, og de brukte ikke sine religiøse syn i amerikansk politikk, sa Albright. Hun refererte til Jimmy Carter og Bill Clinton, som begge var kristne Demokrater.

- President Bushs overbevisning om hva han tror på, og inndelingen av godt og vondt, tror jeg er annerledes, sier Albright. Hun har nylig gitt ut en bok om religion og verdenspolitikk.

- Den absolutte sannheten til Bush er det som bekymrer noen av oss.

Ba til Gud om invasjon i Irak
Republikaneren Bush har tilkjennegitt at hans kristne tro fungerer som en retningslinje for han i rollen som president. Han sa at han ba til Gud om veiledning før han invaderte Irak.

Noen muslimer har beskyldt ham for å lede et korstog mot Islam, som kan sammenlignes med korstogene som ble ført i Middelalderen. Det hvite hus sier at det har ingenting imot Islam, bare at de har noe imot de som utfører terrorangrep.

Albright mener at Bushs religiøse absolutisme har gjort USAs utenrikspolitikk ustabil og vanskeligere for andre land å akseptere.

Språket går over grensen
I boken «The Mighty and the Almighty» forteller Albright at da Bush var governør i Texas fortalte han kristne at han trodde Gud ville ha han til president.

Hun siterer fra talen hans i et partimøte i 2004, da Bush fortalte republikanerne: «vi har en beskjed fra det hinsides stjernene om å stå for frihet».

- En del av språket er virkelig å gå over grensen, sa Albright til Reuters da hun promoterte boken sin i London.

- Når han sier at «Gud er på vår side», er det veldig ulikt fra da Lincoln (tidligere president Abraham Lincoln) sa «Vi må være på Guds side».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere