RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Buss-bombe drepte 20

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere islamske grupper tar på seg skylden for selvmordsangrepet som drepte minst 20 mennesker i Jerusalem tirsdag. Israel kutter nå all kontakt med palestinerne.

Selvmordsaksjonen mot en buss i Jerusalem er det dødeligste på mange måneder. Minst 20 personer ble drept, blant dem en ett år gammel jente. Og 120 personer - 40 av dem barn - ble såret da selvmordsbomberen sprengte seg selv i lufta på den fullstappede bussen, opplyser sykehuskilder.

- En hevnaksjon

Hamas-bevegelsens politiske leder, Abdelaziz Rantissi, sa at bomben var en hevn for okkupasjonsmaktens forbrytelser.

Hamas offentliggjorde et videoopptak av selvmordsbomberen, Raed Abdel-Hamik Mask, som sa at han kom til å utføre en selvmordsaksjon som hevn for at israelske styrker nylig drepte to Hamas-ledere og én leder av Islamsk hellig krig.

Også Islamsk hellig krig sendte ut en kunngjøring til Hizbollahs TV-kanal al-Manar om at den sto bak aksjonen.

Mange barn

Bussen, som var på vei vestover fra Jerusalems gamleby, ble fullstendig ødelagt i eksplosjonen. Fjernsynet viste bilder av blodige småbarn og sjokkerte mennesker som ble hjulpet av redningsmannskap.

En journalist fra Reuters forteller at kroppsdeler var spredt så langt som 20 meter fra bussen. Ubekreftede meldinger går ut på at en palestiner hadde kledd seg ut som en ultraortodoks jøde, og at han blandet seg med religiøse jøder som var på vei fra Klagemuren.

Fredsprosessen frosset

Angrepet som skjedde kvelden før tiårsdagen for Osloavtalen, førte til at Israel frøs all kontakt med palestinerne etter angrepet. Palestinerne skulle få tilbake kontrollen over fire byer på Vestbredden som en del av det såkalte veikartet mot fred, men tilbaketrekningen er nå stanset.

Den israelske hæren har dessuten sperret av de palestinske områdene.

- Basert på det forferdelige terroristangrepet og det at palestinerne ikke har gjort noe som helst, har statsminister Sharon bestemt seg for å innstille all kontakt med palestinerne, sa visedirektør Gideon Meir for det israelske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Palestinernes statsminister Mahmoud Abbas rykket også ut med en sterk fordømmelse av angrepet, som han betegnet som "grusomt".

En palestinsk tjenestemann opplyste tidlig onsdag morgen at Abbas bryter kontakten med Hamas og Islamsk hellig krig på grunn av selvmordsaksjonen, ifølge AFP.

Bush fordømmer

Også USA fordømte tirsdag kveld angrepet, og president George W. Bush ber Abbas "avskaffe og ødelegge" de militante gruppene.

- Jeg mener de palestinske myndighetene må fortsette å samarbeide med USA og andre som er interessert i å avskaffe terroristorganisasjoner. De må be om den nødvendige hjelpen, slik at de kan gjøre det de er nødt til å gjøre, nemlig ødelegge organisasjoner som vil drepe uskyldige for å hindre at fredsprosessen går fremover, sa president Bush tirsdag ifølge NTB-Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere