Buss med pensjonister skylt på sjøen

Foto: IVAN ALVARADO (REUTERS)

De 40 pensjonistene som ferierte i Pelluhue på Chiles kyst rakk ikke å komme seg unna flodbølgen.

02.03.10 15:49

Tsunamien etter det kraftige jordskjelvet i Chile lørdag kom i tre bølger og skylte 200 meter inn på land i den solfylte feriebyen Pelluhue på Chiles vestkyst. En gruppe på 40 pensjonister rakk å komme seg om bord i bussen, men kom seg ikke av gårde i tide til å unnslippe flodbølgene.

Fire funnet døde
¨De fleste om bord i bussen var turister. Mandag var fire funnet døde, de andre fortsatt savnet, opplyser redningsmannskaper og øyenvitner til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Bildene fra Pellehue etter jordskjelvet og tsunamien viser omfattende ødeleggelser, knuste og sammenraste bygninger og kjøretøy og folk som leter etter eiendeler og verdisaker i kaoset langs standen.

Pelluhue ligger 332 kilometer sørvest for hovedstaden Santiago.

Det offisielle tallet på døde er tirsdag 723. Det er ventet at det vil stige.

Skadene etter jordskjelvet er anslått å komme opp i nærmere 30 milliarder dollar, eller 20 prosent av bruttonasjonalproduktet i Chile, et av Latin-Amerikas rikeste land.

Forskjellig fra Haiti
Skjelvet som rammet Chile utløste nærmere 1000 ganger mer energi enn det som rystet Haiti i januar, men forårsaket langt færre døde.

Ekspertene sier flere faktorer forklarer forskjellen på vel 700 døde i Chile og 220.000 i Haiti.

- Det er ingen direkte sammenheng mellom styrke og dødelighet eller omfang av ødeleggelser, sier Robin Lacassin, seismolog ved Institut Physique i Paris til nyhetsbyrået AFP. Han peker på at skjelvet nær Port-au-Prince hadde sitt episenter bare 15 kilometer under jordoverflaten, mens skjelvet i Chile rammet 35 kilometer under havoverflaten. Men like viktig er det at bygninger og infrastruktur i Haiti var dårligere enn i Chile.

Lang historie med jordskjelv
Chile har opplevd en rekke jordskjelv opp gjennom historien. Siden 1973 har det vært 13 skjelv med en styrke på 7,0 eller høyere. Det kraftigste inntraff i mai 1960 og hadde en styrke på 9,5 på Richters skala. 1600 menneskeliv gikk tapt i Chile i skjelvet og den etterfølgende tsunamien den gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag