RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bussene på vei ut av Beirut

Sist oppdatert:
Bussene som skal frakte nordmenn trygt hjem fra Beirut, er på vei ut av den krigsrammede byen. De som ikke kommer seg med bussen, er fanget blant bombene.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til TV 2 Nettavisen at bussene med nordmenn er på vei til Syria. Bussene skal ha kjørt like før klokken 13.00.

- Vi håper at bussene er fremme i Damaskus sent i kveld, sier rådgiver i UD Stein Iversen til TV 2 Nettavisen.

Det er flere timer siden bussene skulle ha forlatt byen. Da TV 2 Nettavisen pratet med UD i 10-tiden, ble det opplyst at avreisen skulle skje snart.

De som ventet på bussen søndag morgen, fortalte at det var kaotisk på bussholdeplassen.

- Det er fullt av mennesker, og lange køer. Og det er usikkert om alle får plass på bussene. Det brøt ut slåssing midt i køen i sted, forteller Eivind Årsland til TV 2 Nettavisen.

Fremme i ettermiddag
UD opplyste fredag at den frivillige uttransporteringen ville skje søndag, men den kunne bli utsatt av sikkerhetsmessige hensyn.

- Vår sikkerhetsvurdering av situasjonen er at det er tilrådelig å sende folk ut nå, sier Iversen.

Siden hovedveien mellom Syria og Libanon er bombet i filler av israelske jagerfly, må bussene ta en alternativ rute til Damaskus.

- Hvis alt går etter planen, er bussene fremme sent i ettermiddag. Der venter et chartret fly som sørger for transport hjem til Norge, sier Iversen.

Ifølge UD vil flyet ta av fra Oslo Lufthavn Gardermoen innen klokken 11.00.

«Pappa, kom og hent meg!»
For nordmenn i Libanon som ikke hadde mulighet til å ta seg til Beirut for å komme med bussen, er situasjonen fortvilt. Amon Bjørkedal befinner seg i landsbyen Shebaa sørvest i Libanon med døtrene Shahed Randine (5) og Hanna (3).

- Amon ringte i går morges og sa at «Nå bomber de 300 meter fra huset». De skjuler seg i en kjeller, og håper på det beste, forteller pappa Jens Bjørkedal til TV 2 Nettavisen.

Alle tre er vettskremte.

- Da jeg snakket med Hanna på tre år, sa hun: «Pappa, kom og hent meg med en gang!». forteller Bjørkedal.

Han har fortvilt forsøkt få få familien sin ut, men til ingen nytte. Veiene ut fra Shebaa er ødelagt, fjellterrenget er ulendt, og det ville være svært risikabelt å forsøke å reise med bil i området. Bjørkedal mener det er langt tryggere for familien hans å holde seg i landsbyen enn å våge seg ut på veiene alene. Han viser til at 23 sivile ble drept da israelske fly bombet en gruppe flyktninger i går.

- De får ut 300 mennesker fra Beirut nå, og det er veldig bra. Men det er fremdeles mange i Sør-Libanon, og jeg etterlyser en handlingsplan for å få dem også ut. Min familie utgjør bare én prosent av 300, men det er en viktig prosent for meg, sier Bjørkedal.

Høyeste prioritet
UD jobber nå på spreng for å få ut de som befinner seg i de hardest rammede konfliktområdene. Men det er en svært vanskelig oppgave, og det er fortsatt uklart hva som skjer med normenn som oppholder seg i sør-Libanon. Det eneste UD kan gjøre, er å oppfordre folk i dette området til å holde seg inne og i ro til de kan finne en utvei.

- Sikkerhetssituasjonen er slik at folk i sør ikke kan dra til Beirut og møte bussene der, men vi jobber med franskmennene for å få norske borgere ut av Sør-Libanon. Dette har høyeste prioritet nå, sier Iversen til TV 2 Nettavisen.

- Israel ansvarlig for norske liv
Etter at Hizbollah avfyrte raketter mot Haifa søndag morgen og drepte minst åtte israelere, har Israel trappet opp sine angrep i Libanon. UD er i kontinuerlig kontakt med israelske myndigheter og forventer at sikkerheten til norske borgere blir ivaretatt.

- Vi har gjort det klinkende klart for israelske myndigheter at vi holder dem ansvarlig for sikkerheten til norske borgere som transporteres ut av Libanon, sier Iversen.

- Israels respons på dette har vært positiv, og de viser samarbeidsvilje, tilføyer Iversen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere