RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Butikkbranner ryster drabantby

Foto: Hasse Rosenthal / SCANPIX
Sist oppdatert:
Södertälje i Sverige er på kort tid rammet av flere butikkbranner. - Ren terror, sier butikkinnehaver.

- Dette er ren terror, sier Ica-innehaver Jesper Tovar til Länstidningen Södertalje. Forkullede rester er alt som er igjen av supermarkedet hans.

Søkelys på ekstremister
Svenske Säpo ble raskt koblet inn etter butikkbrannene i drabantbyen Södertälje sørvest for Stockholm natt til torsdag. Ifølge Aftonbladet på nett mistenker politiet at minst to av brannene skal være utløst av tidsinnstilte bomber plassert blant potetgull i butikkhyllene. Flere løpesedler med oppfordring til brannattentat i Södertälje den siste tiden gjør at det venstreekstreme nettverket Global Intifada igjen er i svensk politis søkelys. De har tidligere påtatt seg ansvaret for ambassadeangrep.

- Vi har fått meldinger om at det har vært oppslag på lyktestolper rundt om med oppskrift på hvordan man gjør bomber og at det skal rettes attentat mot butikker og annet, sier Lars Alvarsson, polisinspektör, til TV 4.

Er du på stedet? Send SMS eller MMS med kodeord «tips» til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no.

To større dagligvarebutikker ble totalskadd i branner som brøt ut med kort mellomrom natt til torsdag. Det ble store skader på en tredje butikk. Over 100 brannmenn var engasjert i slukkingsarbeidet, melder Länstidningen Södertälje på nett . Det kom også inn melding om en fjerde brann, men denne ble oppdaget og slukket tidlig av butikkinnehaveren selv.

- Alt tyder på at i det minste de to første brannene er påtent, sier stasjonsbefal Magnus Käck hos politiet i Södertälje til Svenska Dagbladet på nett.

Ingen personer skal ha blitt skadet i brannene.

Verdier for millioner ødelagt
- Her har verdier for mange, mange millioner gått opp i røyk, konstaterer Käck.

Politiet ser svært alvorlig på saken. Ifølge TV 4 Nyhetskanalen.se mistenker politiet at det er benyttet brannbomber og brannene kobles til oppslag på lyktestolper og lignende der det oppfordres til attentat mot butikker og annet.

Ingen er så langt pågrepet i forbindelse med brannene.

Fire branner
Alarmen gikk første gang klokka 00.15 fra Willys i Weda, et næringsområde nær E4 utenfor Södertälje sentrum. Da brannvesenet var på plass var bygningen overtent. Knapt 20 minutter senere kom det melding om brann i Ica Supermarked, også det i Weda, bare noen 100 meter unna. I begge tilfeller ble butikkene totalskadd i brannene. Klokka 07.30 torsdag brant det fortsatt på Willys i Weda. Klokka 03.49 kom meldingen om den tredje brannen, denne gangen på Tempo i Saltskog, ifølge lt.se og svd.se. Torsdag morgen var denne brannen slukket. Det meldes om store skader på bygningen. Klokka 06.25 kom det inn melding om en fjerde brann, men i dette tilfellet klarte butikksjefen å slukke brannen på egenhånd, melder nyhetskanalen.se.


Vis større kart

Oppfordret til brannattentat
De siste månedene har det vært flere butikkbranner i Södertälje, skriver lt.se og aftonbladet.se. 22. desember brøt det ut en brann på Coop Forum. For en drøy måned siden var det Ica Maxi i Södertälje som brant. Omtrent samtidig med brannene var det løpesedler og oppslag i Södertälje med tekst som oppfordret til brannattentat mot butikker som selger amerikanske varer med henvisning til USAs invasjon i Irak. På enkelte av løpesedlene var det forklart hvordan man tilverker en brannbombe med 20 til 50 minutters tidsforsinkelse, skriver lt.se.

- Har hørt om Global Intifada
Säpos kolleger i Norge, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), bekrefter at de har hørt om Global Intifada, men har ingen opplysninger om at de er aktive i Norge.

- Vi har et godt samarbeid med de skandinaviske sikkerhetstjenesten. Vi snakker sammen og utveksler informasjon, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen ved PST til Nettavisen.

Generelt forventer PST et lavt aktivitetsnivå når det gjelder slike ytterliggående miljøer i Norge.

I PSTs åpne trusselvurdering, som ble lagt fram tidligere denne måneden, skriver de at venstreekstreme grupperinger primært er ventet å bli et ordensproblem i 2009. PST kobler trusselen fra de norske venstreekstreme miljøene spesielt til demonstrasjoner og markeringer mot amerikanske og israelske interesser samt enkelte andre diplomatiske representasjoner i Norge.

1634

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere