Bye, bye, George

Foto: JIM WATSON (AFP)

George W. Bush møtte pressen for siste gang i Det hvite hus.

12.01.09 18:36

USAs president George W. Bush holdt mandag sin siste pressekonferanse i Det hvite hus. der tok han blant annet farvel med pressekorpset som har fulgt ham de siste årene.

- Gjennom det hele har jeg respektert dere, selv om jeg til tider ikke har likt hva dere har skrevet, sa Bush da pressekonferansen begynte, melder CNN.

På spørsmål om hva han mente om de som har vært sinte på retningen USA har tatt under Bush-administrasjonen, svarte presidenten at han ikke trodde noen var sinte, men at det alltid vil være uenighet.

- En presidentjobb er ikke noen konkurranse i å være populær. Jeg kunne ha ratifisert Kyotoavtalen bare for å bli populær, eller lagt skylden for alle problemene i Midtøsten på Israel bare for å bli mer populær blant landets kritikere og fiender.

Ondskapens akse
Etter å ha startet pressekonferansene med å ta farvel med journalistene, fortsatte presidenten med å oppsummere årene i Det hvite hus. Blant annet de feilaktige meldingene om masseødeleggelsesvåpen i Irak, som var grunnlaget for invasjonen i 2003, var noe Bush tok opp som noe han ville vært foruten.

Men Bush var like klar på hvem USAs fiender er, nå som da.

- For å utvikle vårt forhold til Korea, må regjeringen i Nord-Korea respektere forpliktelsene landet har inngått for å sikre at det ikke utvikles et program for anrikning av uran, sa Bush.

Bush sier at landet, sammen med Iran, fremdeles utgjør en trussel. Før invasjonen av Irak i 2003, kalte Bush de tre landene for «Ondskapens akse».

- Obama har ikke spurt
På spørsmål om situasjonen mellom palestinerne i Gaza og Israel, sa Bush at han ønsker en våpenhvileavtale, men at det er opp til Hamas å stanse rakettoppskytningene mot Israel for å få til det.

Av andre ting Bush svarte på var finanskrisen, og bruken av den andre halvparten av de 700 milliarder dollarene kongressen har vedtatt å bruke på en krisepakke.

- Jeg har sagt til han at dersom han vil bruke de 350 milliardene, så skal jeg be om dem, sa Bush, og la til at Obama så langt ikke har bedt om dette.

Bush erstattes av demokraten Barack Obama om åtte dager, og ønsket sin arvtaker lykke til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: president george w bush

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag