Gå til sidens hovedinnhold

Byggekran knuste boligblokk

Fire drept og flere begravd etter at byggekran knuste boligblokk i New York.

Fire personer ble drept og 17 skadd etter at en gigantisk byggekran falt over en boligblokk på Manhattan i New York.

- Jeg så kranen da den kollapset, og ble delt i to, sier Greta Welkhammer til den lokale TV-stasjonen NY1.


- Falt som et korthus
- Bygningen falt sammen som et korthus.

Hun kom syklende forbi da ulykken skjedde.

- Alle kom løpende. Det var grusomt, sier Welkhammer.

Ifølge AP dreier det seg om en gigantisk byggekran som ble brukt på en skyskraper nord for den rammede bygningen. Kranen skal ha vært heist opp til 19. etasje da den falt. Ulykken skjedde klokken 14.20 lokal tid.

John PlaGreco eier baren Fu Bar som holder til i den ødelagte bygningen. PlaGreco sier til AP at han tror en av hans ansatte befinner seg i bygningsruinene.

- Baren vår er ødelagt, kranen knuste hele bygningen. Hvis jeg ikke hadde vært og sett på en Yankees-kamp, ville jeg vært på jobb tidligere og blitt drept.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

222632

Frykter flere ofre
AP melder at bygningen ble fullstendig pulverisert.

Store mannskaper leter nå intenst etter minst en person som kan være begravd i massene. Redningsoperasjonen er svært vanskelig.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg forteller at de antar de alle de fire drepte var bygningsarbeidere som oppholdt seg på kranen. Tilstanden for tre av de skadde er kritisk, sier han.

Metalldel løsnet
Årsaken til ulykken skal ha vært en metallbit som løsnet og kuttet det ene festet til den store kranen. Det førte til at kranen veltet forteller Stephen Kaplan til AP.

Kaplan er en av eierne av Reliance Construction Group som står for bygningsarbeiderne, og mener uheldige omstendigheter gjorde at ulykken fikk en så enormt omfang.

- Hadde metalldelen falt litt til venstre, eller høyre, hadde ingenting skjedd, legger han til.

Store ødeleggelser
En Reuters-fotograf på stedet sier at heisekranen fullstendig knuste flere etasjer i bygningen og flere biler som befant seg i gata. En av bilene skal ha blitt veltet over på siden. Kranen gjorde også ødeleggelser på nabobygningene.

Fotografen så to døde personer som ble båret ut på bårer.

Den rammede bygningen er en mindre boligblokk, som ligger mellom to høyere bygninger på 50th Street i Midtown i Manhattan, mellom 1. og 2. Avenue. Kranen har falt fra en byggeplass nord for bygningen.

Morten så ulykken
Morten Jensen (28) fra Stavanger var vitne til ulykken.

Sammen med kameraten Jon Nessa (27) som bor og jobber i New York, var Jensen på vei ut fra leiligheten på 2. avenue da bygningen begynte å riste.

- Jeg stod rett ved vinduet. Jeg hørte et brak, som ble etterfulgt av en voldsom risting i hele bygningen. Dermed sprang jeg bort til vinduet, og ser at bygningen 20 meter borte i gata rase sammen. Det falt mange ting utover gaten, og det hele endte i en diger røyksky, sier Jensen til VG Nett .

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg