RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygger buffere mot islamistene

Peshmerga-styrker holder vakt utenfor byen Tuz Khurmatu nord for Bagdad torsdag.
Peshmerga-styrker holder vakt utenfor byen Tuz Khurmatu nord for Bagdad torsdag. Foto: Stringer/iraq (Reuters)
Sist oppdatert:
Den kurdiske militsen oppretter buffere i Irak for å holde de islamistiske opprørerne på trygg avstand.

Natt til fredag angrep opprørerne fra islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) en kontrollpost ved grensen til kurdiske områder nord for Bagdad, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Den kurdiske militsen Peshmerga holdt opprørerne tilbake, men vil neppe gå til angrep mot styrkene som har herjet Irak denne uken.

– Kurderne er ikke ISILs fremste mål. Så lenge kurderne ikke går til frontalangrep, er det ikke ventet at ISIL vil bruke kreftene sine mot en så sterk aktør som Peshmerga, sier Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Felles fiende

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari har sagt at kurdere og irakiske ledere må legge uenighetene til side og stå samlet mot trusselen ISIL utgjør i landet.

– De har en klart definert felles fiende i ISIL, men kurderne har vært i konflikt med Iraks statsminister Nuri al-Maliki, og har liten tiltro til ham. Det er mange som tror at de vil prøve å holde seg utenfor konflikten, og bare vokte eget territorium, forklarer Selvik.

Peshmerga har flyttet store styrker til byen Jalula øst i Diyala-provinsen. Byen ligger 125 kilometer nordøst for Bagdad, og i grensen til de kurdiske områdene.

– De kurdiske styrkene forsøker trolig å skape en sikkerhetsbuffer for å holde ISIL unna de kurdiske områdene, forklarer Selvik.

Tar sikkerhetsansvar

Iraks militære har trukket seg ut av flere byer, som Jalula og Kirkuk nord for Bagdad. I disse byene har Peshmerga tatt over sikkerhetsansvaret. Kirkuk har lenge vært et uavklart område, som både irakiske myndigheter og kurderne har ønsket kontroll over.

– Jeg tror ikke myndighetene i Bagdad ser det som en provokasjon at Peshmerga har gått inn i Kirkuk. De har ikke så mye de skulle sagt, når de ikke kan tilby sikkerhet i byen selv, sier Selvik.

– De tar seg litt til rette, men de gjør det i et sikkerhetsvakuum. Hvis de blir værende der på sikt, kan det føre til at disse områdene blir kurdiske på en mer permanent basis, tror han.

Borgerkrig

Selvik tegner et dystert bilde for Iraks framtid. Han tror at borgerkrig i landet er sannsynlig.

– Dessverre er det mest sannsynlige utfallet at ISILs stormangrep ender med en spredning av borgerkrigen i Syria til Irak, sier Selvik til NTB.

Så langt har Iraks militære styrker trukket seg ut av mange byer der opprørerne fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt seg inn. Selvik tror ikke det samme vil skje i Bagdad, dersom de ytterliggående islamistene tar seg inn i hovedstaden.

– Militærets kampevne ser ut til å ha blitt svekket av at statsminister Nuri al-Maliki har brukt sikkerhetsstyrkene til å sikre sin egen politiske posisjon, mens han har skjøvet fra seg andre, særlig sunnimuslimer, sier Selvik.

– I Bagdad utføres en større del av forsvaret av sjiamuslimske militser. De har mye bedre motivasjon og kampmoral, men de vil også kunne bruke stygge metoder. Dersom utfallet blir en konfrontasjon mellom sjiamuslimske militser og ISIL nord for Bagdad, da er man ved starten på en borgerkrig, sier forskeren. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere