*Nettavisen* Nyheter.

Bygger dødskammer i OL-forberedelsene

Kinesiske myndigheter benytter blant annet OL-forberedelsene til å få bygget nytt dødskammer.

05.08.05 16:26

Det er ikke bare nye sportsanlegg, men også økt sensur og dødskamre, som preger OL-forberedelsene i Kinas hovedstad Beijing.

Tvangsflytter familier
Kinesiske myndigheter skal ha lagt ut byggingen av et nytt henrettelseskammer på anbud under planleggingen. I tillegg skal flere kinesere ha blitt arrestert etter å ha bedt den Internasjonale olympiske komité (IOC) om å ta opp politisk undertrykkelse i Kina.

Minst 6.000 kinesiske familier skal dessuten ha blitt tvangsflyttet for å gjøre plass for lekene.

Det hevder Amnesty International på grunnlag av en fersk rapport utarbeidet for organisasjonen.

Rapporten mer enn antyder at kinesiske mynigheter har brutt løftene om forbedring av menneskerettighetssituasjonen landets myndigheter ga i søknaden om å få tildelt sommer-OL i 2008.

- Direkte sammenheng
- Den internasjonale olympiske bevegelsen har all grunn til å være dypt bekymret over det som foregår i Kina, ikke minst siden mange overgrep står i direkte sammenheng med de kommende Olympiske leker, fastslår Amnestys generalsekretær Petter Eide.

Amnesty mener den olympiske bevegelsen må gjøre det helt klart at den olympiske tanken handler om humanitet og gjensidig respekt, samt at det forventes at de som gjennomfører lekene tar disse verdiene på alvor.

Organisasjonen påpeker dessuten at kinesiske myndigheter i stedet bør benytte OL-anledningen til å vise at menneskerettighetssituasjoen i landet kan bli forbedret under dagens styre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.