*Nettavisen* Nyheter.

Cain puster Obama i nakken

Ny måling åpner for to svarte presidentkandidater i valgkampen i USA.

06.11.11 15:31

Forretningsmann Herman Cain fra Georgia er en av kandidatene som kjemper om å bli nominert til Republikaneres presidentkandidat.

Nå stormer han fram og ligger best an til å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012. Det viser i hvert fall en ny nasjonal måling utført av Rasmussen.

Leder på målingen
Cain får en oppslutning på 26 prosent blant sannsynlige republikanske velgere. Mitt Romney får 23 prosent, mens Newt Gingrich har en oppslutning på 14 prosent. Texas-guvernør Rick Perry får bare åtte prosent oppslutning på denne målingen.

Cain har vært i hardt vær de siste ukene etter å ha blitt anklaget for seksuell trakassering. Men anklagene har ikke gjort noe stort utslag på Rasmussen-målingen som ble gjennomført onsdag.

Om Cain faktisk blir nominert som Republikanernes presidentkandidat, vil det bane vei for nok en historisk valgkamp i USA hvor begge kandidatene er afroamerikanske.

- Hudfarge er ikke vesentlig
USA-ekspert Svein Melby sier at Cains popularitet er enda et eksempel på at rase ikke har noen betydning i amerikansk politikk.

- Hvilken hudfarge du har i amerikansk politikk er ikke lenger vesentlig, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Jeg var vel en av dem som sa før presidentvalget i 2008 at rasefaktoren ikke hadde noe betydning, og det fikk vi jo bekreftet i 2008, sier Melby.

- Problemet før 2008 var at man aldri hadde hatt en svart presidentkandidat og aldri fått testet ut dette i en valgsituasjon. Derfor var det litt usikkerhet, sier Melby.

- Støtte hos Tea Party
Melby sier at Cain har fått stor oppslutning blant fotfolket i Det republikanske partiet, og blant mange av republikanerne som mener Mitt Romney er altfor sentrumsorientert og pragmatisk.

- Jeg ser det er en del folk som mener at Tea Party har et rasistelement i seg, men det tror jeg er helt feil, sier Melby.

Han påpeker at mange tilhengere av den såkalte Tea Party-bevegelsen nå retter blikket mot Cain.

- Så det at Tea Party-bevegelsen er halvrasister faller på sin egen urimelighet, sier Melby.

Rasmussen-målingen slår også fast at kun 32 prosent av de republikanske velgerne føler seg forpliktet til en kandidat, mens 68 prosent sier at eventuelle hendelser eller saker kan få dem til å endre mening.

- Romney vil trolig vinne
Sånn sett har Romney lite å frykte. Ettersom han tidligere har vært gjennom en republikansk nominasjonsprosess (2008), er det lite trolig at han har noen skjeletter i skapet som kan ødelegge for valgkampen.

- Romney er en pragmatiker og sentrumspolitiker, og det er ikke lett å være i et parti som har beveget seg så langt ut til høyre. Hvis Richard Nixon hadde stilt nå, så hadde han vært så langt ut til venstre at han aldri hadde blitt valgt, sier Melby.

- Men til syvende og sist så er det bare Romney som har det kompetansenivået som må til for å bli nominert, tror jeg, sier Melby.

- Man har hatt ekstreme presidentkandidater tidligere, men ingen har manglet på kunnskapsnivået.

Melby tror derfor at Cain ikke har noen reell mulighet til å bli Republikanernes presidentkandidat.

- Min vurdering er at Cain uansett ikke kommer til å bli Republikanernes presidentkandidat. Han har et for tynt kompetansenivå som president.

- Han har så svake kunnskaper om verden utenfor USA, sier Melby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.