*Nettavisen* Nyheter.

California-valg i retten

Foto: Paul Sakuma (AP/Scanpix)

En domstol i California vil tirsdag morgen lokal tid ta stilling til om guvernørvalget i staten likevel skal gå som planlagt.

I forrige uke ble det bestemt at valget 7. oktober skulle utsettes på grunn av påståtte unøyaktigheter med hullkortsystemet som brukes i enkelte valgkretser. Mandag ble spørsmålet lagt fram for en gruppe dommere fra ankedomstolen Ninth Circuit Court of Appeals, skriver AFP.

Kritisk
I den tv-overførte høringen stilte de 11 dommerne svært kritiske spørsmål til advokatene til gruppa American Civil Liberties Union (ACLU), som støtter utsettelsen av valget.

ACLU hevder at hullkortmaskinene er så unøyaktige at de i praksis vil ta stemmeretten fra 40.000 velgere. Systemet skapte kaos da stemmene som ble avgitt under presidentvalget i 2001 skulle telles.

- Valg bør ikke avgjøres av maskiner som du vil finne på garasjesalg om noen måneder, argumenterte ACLU-advokat Mark Rosenbaum.

- Mennskelig feil
Dommer Alex Kozinski kjøpte ikke argumentasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det spesifikke problemet som skapte hodebry for Høyesterett i Bush mot Gore (presidentvalget), er at mennesker benyttet seg av ulikestandarder når stemmene skulle telles, sa Kozinski. Han ble i sin tid utnevnt av den republikanske presidenten Ronald Reagan.

Upopulær
Analytikere mener at forrige ukes beslutning om å utsette valget vil gavne den sittende guvernøren, Gray Davis fra det Demokratiske partiet. Davis har ledet USAs folkerikeste stat til randen av konkurs, og køen av folk som ønsker å sparke ham, blir lengre og lengre.

Republikanerne med guvernør-kandidat Arnold Schwarzenegger i spissen reagerte med raseri på utsettelsen.

Usannsynlig anke
Hvis retten avgjør at valget skal gå som planlagt, kan ACLU anke avgjørelsen inn for Høyesterett. I Høyesterett vil det kreves fem av ni stemmer for å stoppe valget, og et slikt resultat anses for usannsynlig av jus-eksperter som Los Angeles Times har snakket med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.