Cameron lover å ta Haines' bødler

Storbritannia er rystet over IS' drap på hjelpearbeideren David Haines (44), og statsminister David Cameron sier de skyldige vil bli stilt til ansvar.

Storbritannia er rystet over IS' drap på hjelpearbeideren David Haines (44), og statsminister David Cameron sier de skyldige vil bli stilt til ansvar. Foto: Reuters Tv (Reuters)

- Koste hva det koste vil.

14.09.14 15:23

Storbritannia er rystet over IS' drap på hjelpearbeideren David Haines (44), og statsminister David Cameron sier de skyldige vil bli stilt til ansvar.

Lørdag kveld la Den islamistiske Staten (IS) ut en video som viser drapet på Haines, som ble bortført i Syria i fjor. Det er det tredje drapet på et vestlig gissel for åpent kamera på under en måned. I den nye videoen truer IS også med å drepe et annet britisk gissel.

– Vi skal få tak i dem som står bak dette og få stilt dem til ansvar, koste hva det koste vil, sa Cameron i en direktesendt TV-tale søndag.

– David Haines var en hjelpearbeider. Han oppsøkte farene og usikkerheten, ikke for å skade folk men for å hjelpe medmennesker da de trengte det som mest, enten det var på Balkan eller i Midtøsten. David Haines var en britisk helt, sa Cameron.

Broren: – Drept med kaldt blod
Cameron fordømmer drapet og kaller det en ondskapsfull handling. Tidligere på dagen hadde han innkalt regjeringens kriseteam, Cobra, til et hastemøte for å diskutere saken. Hjelpeorganisasjonen ACTED, som Haines jobbet for, sier at de er «sjokkert over det avskyelige drapet».

Statsminister David Cameron sier han vil ta bødlene. Foto: Andrew Winning

Søndag publiserte også Det britiske utenriksdepartementet en uttalelse fra Mike Haines, som er den dreptes bror. Han innleder uttalelsen med å si at broren ble «drept med kaldt blod».

– David var den en svært levende og entusiastisk i sitt arbeid som hjelpearbeider. Hans glede over arbeidet i Syria er det viktigste for oss i familien i denne triste stunden. Han vil bli dypt savnet, sier Haines i uttalelsen som blant annet er gjengitt av BBC.

Fortsatt mobilisering
President François Hollande uttalte i helgen av drapet på Haines var enda en grunn til å få i stand en global motstrand mot IS. Mandag er Hollande vertskap for en konferanse i Paris, der noe av formålet er blant annet å samle støtte til kampen mot ekstremistene.

Utenriksminister Børge Brende deltar også på møtet i Pairs. Han reagerer kraftig på den brutale videoen som ble publisert i helgen.

– Dette er igjen et grusomt bevis på IS' bestialitet, der de ikke viser noen hensyn, sier Brende til NTB.

USAs utenriksminister John Kerry har allerede vært i den franske hovedstaden for å mobilisere til en internasjonale koalisjon. Ti arabiske stater har fra før sagt seg villige til å ta aktiv del i IS-kampen.

Søndag kunngjorde også Australia at de sender 600 soldater til regionen der ekstremistene herjer, for å bekjempe det statsminister Tony Abbott kaller en «morderisk dødskult». (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.