RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cameron nærmer seg seier

Ubekreftede tall viser at David Camron og De konservative ligger an til det beste valget for en sittende statsminister siden Margaret Thatcher i 1983.
Ubekreftede tall viser at David Camron og De konservative ligger an til det beste valget for en sittende statsminister siden Margaret Thatcher i 1983. Foto: Toby Melville (AP / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Opptellingen i det britiske valget går mot slutten og De konservative snuser overraskende på rent flertall.

- Ekstraordinært, utbryter BBCs kommentatorer etter å ha kunngjort valgdagsmålingen da valglokalene stengte klokken 23 torsdag kveld.

Målingen viser at De konservative og statsminister David Cameron ligger i tet med 316 representanter foran Ed Milibands Labour med 239 representanter. For Cameron er det 10 bedre enn for fem år siden, mens Miliband kan ha tapt hele 19 seter.

Se vår valgdekning direkte nederst i saken.

Dersom tallene stemmer vil David Cameron og De konservative gjøre det beste valget en sittende regjering har gjort siden Thatcher i 1983. Ifølge The Times snuser De konservative på rent flertall.

Med 239 representanter vil Labour gjøre sitt dårligste valg siden 1987.

Labour ligger an til et svært dårlig valg og ifølge Sky News vil Ed Miliband trekke seg eller få sparken som partileder innen lunsj fredag.

- Disse tallene er en tillitserklæring til Cameron vi knapt har sett maken til tidligere. De beviser også at hovedbudskapet vårt om at dersom folk vil ha en sunn britisk økonomi så må David sitte i statministerstolen, sier partistrateg Michael Gove til BBC.

- Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.

Liberaldemokratene gjør ifølge målingen et elendig valg med 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010. Men Camerons konservative kan håpe på en flertallsregjering om dagens koalisjonspartner Nick Clegg blir med videre.

Tvilte

Flere stilte seg tvilende til at tallene kan stemme.

- Jeg skal spise hatten min her på BBC om den valgdagsmålingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

- Det er veldig overraskende, og mye kraftigere enn forventet. Hvis dette stemmer, har mange meningsmålinger vært på bærtur underveis, sier Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

- Det ser ut til at De konservative blir større en Labour, men jeg tror ikke de blir så store som i denne målingen, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Han sier det store spørsmålet ikke lenger er om Labour og SNP kan få flertall, men om valgdagsmålingen får rett i at De konservative og Liberaldemokratene kan få flertall sammen.

Slutten for Miliband

Valgresultatene begynte å tikke inn over midnatt, mens de siste trolig ikke vil være på plass før fredag morgen.

Om den overraskende valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband etter et elendig resultat.

- Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er i så fall et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter til å ta alle plassene fra Skottland minus 1.

- Jeg ville håndtert valgdagsmålingen med STOR forsiktighet. Jeg håper på en god kveld, men tror 58 plasser er usannsynlig, tvitrer partileder Nicola Sturgeon.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

- Jeg tror målingen er feil. UKIP får flere enn 2 seter, sier partiets nestleder Paul Nuttall til BBC om en valgdagsmålingen basert på 22.000 velgere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere