RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Camilla blir ikke dronning

Sist oppdatert:
Prins Charles' forlovede Camilla Parker-Bowles blir ikke dronning når Charles blir konge. Hun arver heller ikke tittelen til Diana.

Klokken 12.30 torsdag avga statsminister Tony Blair en kort uttalelse i forbindelse med forlovelsen.

- Vi ble henrykt da forlovelsen mellom prinsen av Wales og Camilla Parker-Bowles ble annonsert for regjeringen i morges. Vi har sendt dem våre gratulasjoner og vi ønsker dem all lykke for deres framtid sammen, sa Tony Blair.

Charles og Camilla skal heller ikke gifte seg i kirken, men gjennomføre en borgerlig vielse på Windsor slott. Dette kan ha med kirkens lover å gjøre, nemlig at de ikke vier fraskilte og som konge blir Charles det øverste overhode for den anglikanske kirke.

Ifølge Sky News vil paret delta på et offentlig arrangement på Windsor i kveld. Det vil være første gang de to opptrer sammen med forlovelsesringer, melder Sky News.

Følger britisk lov
Camilla vil få tittelen «Hennes kongelige høyhet hertuginne av Cornwall» etter at hun gifter seg med Charles. Ifølge britisk lov har en kvinne automatisk rett til å få sin manns tittel og navn, også om man er kongelig.

Men siden Charles har så mange titler, følger han altså britisk lov på det punktet.

Ifølge historiker Trond Noren Isaksen så undersøkte man allerede i saken med Edward 8. og Wallis Simpson om de kunne gifte seg uten at hun ble dronning. Den gang ble det slått fast at det ikke var presedens for det blant kongelige i Storbritannia, og siden fru Simpson var fraskilt fikk de ikke gifte seg.

Det endte med, som alle vet, at Edward 8. abdiserte fra kronen. At Clarence Hourse torsdag uttalte at Camilla ikke blir dronning, er dermed unikt i britisk historie.

- I både Danmark og Tyskland har man jo hatt andre løsninger. Fredrik 7. skilte seg to ganger fra tyske prinsesser og giftet seg til slutt med eieren av en klessforetning i København, hun ble ikke dronning, sier Trond Noren Isaksen.

Kan få velsignelse etterpå
I den anglikanske kirkens øyne er Charles både fraskilt og enkemann, mens problemet ligger i at Camillas fraskilte ektemann fremdeles lever. Det kan imidlertid være en løsning for Charles og Camilla å gifte seg borgerlig først og så få velsignelse av kirken i etterkant.

- Prins Michael av Kent giftet seg borgerlig med en skilt, katolsk kvinne først. En tid etterpå ble ekteskapet velsignet både av Vatikanet og den anglikanske kirke, sier Trond Noren Isaksen.

Det er ingen konflikt med den britiske kirken at Charles gifter seg borgerlig. Også her til lands er kristne positive til at de to nå gifter seg.

Taushet fra Slottet
Den norske kongefamilien vil derimot ikke offentlig gratulere prins Charles og Camilla Parker-Bowles.

- Det vil ikke komme noen kommentar fra Slottet, sier konstituert informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det norske slott til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor ikke?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Er det ikke naturlig å kommentere slike begivenheter?

- Nei, det er ikke vanlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere