RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Canada trekker ambassadøren ut av Iran

Sist oppdatert:
Canada trekker sin ambassadør ut av Iran fordi iransk rettsvesen avbrøt rettssaken etter drapet på den canadiske journalisten Zahra Kazemi.

Nobelprisvinner Shirin Ebadi, som representerer Kazemis familie, stormet rasende ut av rettssalen.

Saken, som setter søkelyset på menneskerettssituasjonen og rettssikkerheten i Iran, tok dermed nye dramatiske vendinger søndag. Først nektet iranske myndigheter utenlandske diplomater og journalister å være til stede ved rettssaken, der en etterretningsagent sitter tiltalt for drapet på canadisk-iranske Kazemi. Deretter valgte myndighetene å avbryte hele rettssaken.

Både Canadas ambassadør Philip MacKinnon og Nederlands ambassadør Hein de Vries var blant dem som ble utestengt fra rettslokalet søndag. Det hele førte til at Philip MacKinnon ble kalt hjem søndag.

- Feil mann tiltalt
Kazemi ble arrestert etter å ha fotografert utenfor et iransk fengsel i juni fjor. Hun døde i iransk varetekt på grunn av hodeskader. Advokat og nobelprisvinner Shirin Ebadi, som representerer for Kazemis familie var tydelig opprørt etter at domstolen nektet å høre flere vitnemål og avsluttet høringene. Ebadi hevder feil mann sitter på tiltalebenken, og at den virkelige drapsmannen er en høytstående tjenestemann i rettsvesenet.

- Jeg er så sint at jeg ikke er i stand til å snakke. De ville ikke engang høre på bevisene og kunngjorde at rettssaken er avsluttet, sa Ebadi utenfor rettslokalet. Hun hadde innkalt flere høytstående tjenestemenn, inkludert etterretningssjef Ali Yunessi, som vitner.

- Uansett hvilken dom som blir avsagt, vil den være feil så lenge den fulle sannheten om drapet ikke er kommet fram, sa nobelprisvinneren.

Advokater i Iran sier dommeren trolig vil avsi dom neste uke.

Ble torturert
Rettssaken startet opp igjen lørdag etter å ha vært avbrutt i ni måneder. Kazemis mor avga en følelsesladet vitneforklaring lørdag, da utenlandsk presse fikk være til stede. Hun hevdet at datteren ble torturert.

- Det var brannmerker på min datters bryst. Fingrene, nesa og tærne var brukket. Hun ble torturert til døde, sa Ezzat Kazemi.

Diplomater som følger saken i Teheran, er bekymret over utviklingen i saken søndag.

- Dette går imot alle forsikringer vi har fått om at rettssaken skulle være åpen. Menneskerettssaken i Iran har fått et alvorlig slag i dag, sa en diplomat.

Ebadi sa søndag at hun kan komme til å trekke saken inn for internasjonale rettsinstanser.

- Vi har mange juridiske virkemidler for å forsvare våre klienters rettigheter. I tråd med loven vil vi bringe saken inn for en internasjonal domstol, dersom klientene ønsker det, sa Ebadi.

Hjerneblødning
Etter arrestasjonen i juni i fjor, ble Zahra Kazemi holdt fanget hos flere ulike tjenester. Både påtalemyndigheten, politiet og etterretningstjenesten hadde 54-åringen i sin varetekt. Påtalemyndigheten hevdet først at hun døde av hjerneslag. Men en regjeringsrapport viste senere at Kazemi døde av et slag mot hodet, som førte til en hjerneblødning.

Påtalemyndigheten har tiltalt etterretningsagenten Mohammad Reza Aghdam Ahmadi for "semi-overlagt drap", som kan medføre tre års fengsel. Men Ebadi hevder at han bare er satt inn som syndebukk for å dekke over at folk høyere opp i systemet står bak. Den høytstående tjenestemannen Mohammad Bakshi, som Ahmadis forsvarer har utpekt som den virkelige drapsmannen, står det konservative rettsvesenet nært.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere